Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.09.2015.
09:13
Tanjug A

Izbeglice presekle mađarsku ogradu, Horgoš 2 zatvoren

Grupa izbeglica presekla je u utorak ujutru ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to će biti prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Reuters
Nema dalje: Granični prelaz Horgoš je zatvoren

Kako javlja mađarska državna televizija M1, grupa izbeglica je u ataru blizu prelaza Reske - Horgoš presekla bodljivaku žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku.

Njih 16 policija je odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi, strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Veliki broj izbeglica čeka da pređe u Mađarsku

Reuters
Izbeglice samo pristižu na granicu između Srbije i Mađarske

Na graničnom prelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbeglica koji od zatvaranja granice pola sata posle poonoći čekaju da uđu u Mađarsku, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Rekord

Tokom ponedeljka oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrovano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podneto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

Lokalnim lutevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbeglice, koje su uspele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na Železničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstatnto ukrcavaju izbeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Kod Hedješhaloma, preko zelene granice juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbeglica, dok je jutrosu, pratnji policije, stiglo vozom još oko 1.500 izbeglica, a očekuje se dolazak još jednog voza.

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vreme, sa druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste broj izbeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 09:42
Srbija mora ODMAH da obezbedi 1000 klešta za sečenje ograde i tako pomogne Sirijskim mučenicima da uđu u svet blagostanja . Ko ne želi u Mađarsku odmah ga prebaciti do granice sa Hrvatskom ili Bosnom i SREĆAN im put . To je ono što će obradovati izbeglice i pokazati koliko su Srbi dobar narod .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online