Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.09.2015.
09:39
Tanjug, Srna A

Migranti ne dolaze više u Beograd, iz Preševa pravac Horgoš

Nekoliko stotina izbeglica napravilo je improvizovani kamp na granici Srbije i Mađarske. Kada uđu u Srbiju i prijave se u Preševu oni sada direktno idu ka Horgošu, zaobilazeći Beograd i Suboticu, kako bi što pre stigli do cilja - Nemačke.

Reuters
Lov na izbeglice na mađarskoj granici

Reporter Tanjuga, koji je sa migrantima putovao od Preševa do Horgoša, kaže da ih tamo autobusi ostavljaju na pružnom prelazu u blizini istoimenog graničnog prelaza - Horgoš dva. Iako uplašeni i umorni, rešeni su da se domognu "svoje obećane zemlje" i spremni su na brojne prepreke koje ih na tom putu čekaju.

- Plašimo se da uđemo u Mađarsku zato što tamo ima policije. Tamo će nas registrovati i poslati u logor. Onda ćemo ostati u Mađarskoj, iako većina nas želi da ode u Nemačku - rekao je jedan migrant.

156.000 ilegalaca

Zvanična Budimpešta procenjuje da je preko 156.000 migranata ilegalno ušlo u zemlju od početka godine u pokušaju da odu u ostale zemlje EU i tamo dobiju azil. UNHCR je upozorio da se Mađarska u narednih deset dana suočava sa još većim talasom od 42.000 ljudi i da će joj biti potrebna međunarodna pomoć da bi ih zbrinula na svojoj granici.

Od ograde ostali samo stubovi

Na pružnom prelazu zadržavaju se određeno vreme, a prošle noći ih je oko 2.000 pošlo ka prihvatnom centru Reske. Većina njih prati prugu kojom se kreću, a na mestu gde je nekada bila žičana ograda sada su ostali samo prazni stubovi.

U sada već hladnim noćima u Srbiji izbeglice pale vatre kako bi se ugrejale i većina ne želi da govori za medije, jer kažu da se boje posledica u Mađarskoj. Čekaju noć po okolnim šumarcima kako bi krenuli na drugu stranu granice.

- Naći ćemo način da zaobiđemo policiju. Ne želimo da se registrujemo i ostanemo u Mađarskoj. Ja, na primer, želim da odem u Englesku - rekla je jedna Sirijka.

Jedan od mnogih u grupi, Amin Halid, kaže da je boravio u Turskoj neko vreme, a da se onda, kada je video da svi idu, odlučio da i on krene put Evrope. U njegovoj zemlji je rat i haos, njegovi prijatelji su poginuli i on nije želeo da čeka da se to desi i njemu i zato je pobegao.

- Mi dolažimo u miru, želimo da živimo u miru, ne želimo više da živimo u ratu. Ne želimo da ubijemo nikoga i ne želimo da budemo ubijeni zbog toga što u našoj zemlji svi žele da nas ubiju. Imam prijatelje koji su ubijeni - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.09.2015. 19:01
Odoše izbeglice,al samo na našu granicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online