Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.09.2015.
09:13
Tanjug A

Izbeglice presekle mađarsku ogradu, Horgoš 2 zatvoren

Grupa izbeglica presekla je u utorak ujutru ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to će biti prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Reuters
Nema dalje: Granični prelaz Horgoš je zatvoren

Kako javlja mađarska državna televizija M1, grupa izbeglica je u ataru blizu prelaza Reske - Horgoš presekla bodljivaku žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku.

Njih 16 policija je odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi, strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Veliki broj izbeglica čeka da pređe u Mađarsku

Reuters
Izbeglice samo pristižu na granicu između Srbije i Mađarske

Na graničnom prelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbeglica koji od zatvaranja granice pola sata posle poonoći čekaju da uđu u Mađarsku, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Rekord

Tokom ponedeljka oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrovano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podneto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

Lokalnim lutevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbeglice, koje su uspele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Kako navode, jutros u četiri sata na Železničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstatnto ukrcavaju izbeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Kod Hedješhaloma, preko zelene granice juče je u Austriju prešlo oko 13.000 izbeglica, dok je jutrosu, pratnji policije, stiglo vozom još oko 1.500 izbeglica, a očekuje se dolazak još jednog voza.

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija.

Za to vreme, sa druge strane ograde, u Srbiji kod Horgoša raste broj izbeglica nakon što je u ponoć stupio na snagu znatno strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 09:42
Srbija mora ODMAH da obezbedi 1000 klešta za sečenje ograde i tako pomogne Sirijskim mučenicima da uđu u svet blagostanja . Ko ne želi u Mađarsku odmah ga prebaciti do granice sa Hrvatskom ili Bosnom i SREĆAN im put . To je ono što će obradovati izbeglice i pokazati koliko su Srbi dobar narod .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online