Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.09.2015.
22:57
Tanjug A

Mađarska migrantima obezbedila prevoz do Austrije, Beč se sprema za izbeglice

Mađarska vlada saopštila je u petak uveče da će obezbediti autobuse kojima bi se na stotine izbeglica prevezlo do granice sa Austrijom.

Tanjug/AP
Daleko je Austrija: Migranti iz Mađarske peške su krenuli ka granici

Saopštenje, za koje agencija AP navodi da je iznenađujuće, usledilo je nakon što je ranije tokom dana grupa od oko 1.200 izbeglica sa železničke stanice Keleti u Budimpešti krenula pešice put Austrije.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar rekao je u parlamentu da će autobusi biti upućeni jer "ne sme da se ugrozi bezbednost mađarskog saobraćaja", dodajući da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenele su agencije.

- To ne znači da će oni automatski moći da napuste zemlju. Čekamo odgovor austrijske vlade - naveo je Lazar.

Lazar je dodao da je Mađarska tražila od Austrije da razjasni svoj stav prema izbeglicama, ali da još nije dobila odgovor.

- Migrantska kriza potresa Mađarsku - naglasio je Lazar i za krizu optužio nemačke "kontradiktorne poruke" i nesposobnost Evropske unije.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Parlament Mađarske je usvojio amandmane kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji tako da će prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Pored toga, amandmani predviđaju da će duž mađarske granice sa Srbijom biti uspostavljene tranzitne zone, a krijumčarenje ljudi će nositi veće kazne nego do sad, precizira MTI.

Izbeglice će ubuduće moći da podnesu zahteve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

Beč spreman

Zvanični Beč, nakon večerašnje vesti da će mađarske vlasti autobusima izbeglice koje su pešice krenule iz Budimpešte ka Austriji prebaciti do graničnog prelaza Hegješhalom, počeo je pripreme za dolazak migranata.

Iz kabineta austrijskog kancelara je poručeno da se trenutno koordinira delovanje.

- Mi zasigurno te ljude nećemo ostaviti na cedilu - poručeno je iz kancelarije šefa austrijske vlade Vernera Fajmana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema se, zajedno sa humanitarnim organizacijama, za dolazak velikog broja izbeglica.

Policija, kako je rečeno, delovaće u skladu sa situacijom, a kako se procenjuje u Beču, verovatno će biti kao i u ponedeljak, kada je više od 3.000 izbeglica doputovalo vozom u Beč i čuvari reda nisu zabranili dalje kretanje.

Inače, tada je svega šest izbeglica podnelo zahtev za dobijanje azila u Austriji, a ostatak je nastavio putovanje u pravcu Nemačke.

Kako javlja austrijska državna televizija ORF iz Budimpešte, mađarski premijer Viktor Orban ljut je na kancelara Fajmana, pošto mu se ovaj nije javljao tokom današnjeg dana.

Prema informacijama izveštača ORF, Orban je pokušao danas u tri navrata da telefonski dobije kancelara Fajmana, kako bi sa njim koordinirao dalje delovanje, ali mu je poručeno da se sa njim ne može čuti pre 9 sati sutra pre podne.

Pošto nije mogao da se usaglasi sa austrijskim kolegom, Orban je doneo odluku o prebacivanju izbeglica autobusima do graničnog prelaza sa Austrijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online