Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.09.2015.
06:51
B. Božin - Vesti A

Popis izbeglica još u Grčkoj

Svoj tradicionalni letnji intervju, nemačka kancelarka Angela Merkel je u najvećoj meri iskoristila da govori o izbegličkoj krizi, koju vidi kao "veliki nacionalni zadatak" za koji su "nužne brze rezolucije".

Reuters
Angelu Merkel muče izbeglice

- Nemačka će sa svoje strane učiniti dobro za tranzitne zemlje, kao što su Makedonija i Srbija, ako se ostvari ono što smo predložili zajedno sa Francuskom: da se najkasnije do kraja godine utvrde centri za registraciju u Grčkoj, koji će biti pomognuti od Evrope, jer Grčka to ne može sama. Zatim dolazi procena da li neko ima ili nema azil-perspektivu, kao i utvrđivanje koje afričke zemlje vode građanski rat i na kraju fer raspodela izbeglica u EU. Time će Makedonija i Srbija izaći iz teške situacije, jer ono što se tamo trenutno dešava nije pravedno. Mi imamo jedan azilantski sistem u EU, a Srbija i Makedonija po meni važe za sigurne države samim tim što streme da budu članice EU - rekla je Merkelova.

Ko neće muslimane

Vezano za debatu da istočne članice EU žele samo da preuzmu hrišćanske izbeglice, Merkelova je jasno poručila: "Brine me čim neko krene da kaže kako ne želi muslimane. To nije ispravno."

- Ono što se trenutno dešava u Evropi nije prirodna katastrofa, ali se dešavaju mnoge katastrofe kao što je ona sa punim kamionom mrtvih azilanata u Austriji - naglasila je ona i dodala: - Svet vidi Nemačku kao zemlju nade. Nemačka temeljitost je super, ali sada se traži i nemačka fleksibilnost.

Pri tom je obećala i finansijsku podršku. U vezi sa serijom nasilja prema azilantima, Merkelova je od građana tražila da se distanciraju od onih "u čijim je srcima mržnja" i obećala da neće biti tolerancije prema nasilju upućenom izbeglicama. Istovremeno je dodala da istočno-zapadna debata o desnom radikalizmu nema smisla.

- Mi smo već 25 godina jedna država, naglasila je ona i dodala da i u starim pokrajinama postoji ekstremističko nasleđe, a ne samo na istoku zemlje.

Radna mesta

- Reč je o pitanju ko ima veće perspektive za ostanak, a ko ne. Ovi drugi moraju što pre da budu vraćeni u svoje domovine - kazala je Merkelova i dodala da će mnogi, međutim, "veoma dugo ostati u Nemačkoj i sada se radi o tome koliko radnih mesta još mora da se popuni".

- Države moraju preuzeti i podeliti odgovornost, jer ako Evropa zakaže po pitanju izbeglica, biće pokidana tesna veza sa univerzalnim građanskim vrednostima i to neće biti Evropa koju smo zamislili - rekla je kancelarka.

Trenutna situacija nije zadovoljavajuća, rekla je Merkelova u vezi sa Dablinskim sporazumom po kome važi pravilo da azilant treba da se vrati u zemlju EU gde je prvo registrovan. "Znam koliko je debela daska koju moramo da bušimo", bila je slikovita nemačka kancelarka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online