Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.08.2015.
10:05
Tanjug A

2015: Godina kada su migranti pokorili Evropu

Oko 340.000 migranata stiglo je do granica Evropske unije u prvih sedam meseci 2015. godine, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je agencija EU za kontrolu granica Fronteks i dodala da se EU suočava sa najvećom migracionom krizom od Drugog svetskog rata.

Reuters
Žica koju su Mađari postavili nije zadržala migrante na drugoj strani

Porast broja migranata primetan je bio već 2014. godine kada je 283.000 osoba pokušalo da emigrira u Evropu što je tri puta više nego 2013. godine. Priliv ekonomskih migranata, koji dolaze u potrazi za bolje plaćenim poslovima, kao i sve veći broj izbeglica, koje beže od sukoba u Africi i na Bliskom istoku, doveo je do eskaliranja ksenofobičnih reakcija u Evropi.

Samo putovanje do Evrope opasno za migrante koliko i ostanak u zaraćenim područjima, što pokazuje i podatak da je od početka godine više od 2.400 njih umrlo u pokušaju da pređe Sredozemno more, dok je 3.279 migranata stradalo 2014. godine.

Fronteks je još 13. marta objavio da je broj ilegalnih imigranata u januaru i februaru 2015. godine porastao za 250 odsto na godišnjem nivou. Fronteks je 3. juna objavio da se broj migranata u Grčkoj povećao za 550 odsto od januara 2015. godine i da je uzrok tome porast broja Sirijaca.

1.200 duša u vozu za Srbiju

Iz železničke stanice u Đevđeliji saopšteno je da je u četvrtak ujutru u pravcu Tabanovaca krenuo vanredni voz sa 700 i redovni sa 500 migranata. Ostali migranti čekaju da budu evidentirani u Đevđeliji posle čega će biti usmereni ka severu Makedonije. Grčka policija propušta periodično u Makedoniju ulazak migranata u grupama do stotinu osoba, a stanje na granici je normalno i pod potpunom kontrolom specijalnih policijskih snaga i vojske Makedonije.

Sa druge strane, italijanske regije Ligurija, Lombardija i Veneto saopštile su da će možda odbiti da prime nove pridošlice, a Francuska je 11. juna odbila da prihvati stotine migranata okupljenih na granici sa Italijom. Mađarska je sa prilivom migranata odlučila da se bori tako što je 17. juna zatvorila granicu sa Srbijom i počela izgradnju zida visine od četiri metara.

Tanjug/AP
Skrivaju se od makedonske policije pod vozovima u Đevđeliji

Lideri EU su 26. juna pojačali kriterijume za prihvatanje migranata, doneli odluku o formiranju trijažnih cenatara i ubrzavanju procesa proterivanja migranata koji nisu dobili status izbeglica. Oni su se, takođe, dogovorili da prihvate 32.256 migranata kako bi smanjili pritisak na Grčku i Italiju,u kojima je oko 40.000 osoba tražilo azil.

Mađarska: Sve ih je više

Mađarska policija je saopštila u četvrtak da je prethodnog dana u Mađarskoj registrovan 3.241 novi ilegalni migranat, što je najveća cifra zabeležena ove godine u jednom danu. Najveći deo njih otkriven je u okolini naselja Reske, u blizini granice sa Srbijom, a uglavnom dolaze iz Sirije, Pakistana i Avganistana.

U pokušaju da dođe do Velike Britanije kroz Evrotunel, jedan migrant je umro u francuskom gradu Kale 30. jula, a Velika Britanija i Francuska saglasile su se da zajedno osnaže odbrambene mere i mere protiv krijumčara ljudima.

Jedan od ključnih datuma za rešavanje migracione krize je 23. april kada su lideri EU utrostručili budžet za misije spasavanja na Mediteranu na devet miliona evra mesečno pošto je 1.200 osoba poginulo za nedelju dana u pokušaju da napuste Libiju. Evropska komisija je 10. avgusta odobrila dodelu 2,4 milijarde evra u periodu 2014. do 2020. godine za 19 zemalja članica EU za rešavanje problema u vezi s migracijom i unutrašnjom bezbednošću, a najveću pomoć najavila je Grčkoj i Italiji.

Fronteks je 18. avgusta saopštio da je u julu zabeležen rekordan broj migranata kada je za samo mesec dana u Evropu stiglo 107.000 izbeglica, a Grčka je istog dana prevazišla Italiju kao glavna tačka ulaska migranata u EU. Sutradan je Nemačka saopštila da očekuje da će broj migranata u toj zemlji dostići 800.000 u 2015. godini što je četiri puta više nego prošle godine.

Vlada Makedonije je pre sedam dana proglasila vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata i odbila da primi oko 7.000 njih, koji su krenuli ka Mađarskoj, a Slovačka je saopštila da će prihvatiti samo migrante hrišćane. Pre dva dana, talas migranata koji su prešli Makedoniju i Srbiju pristigao je u Mađarsku, koja je ranije objavila da će zid biti završen do 31. avgusta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online