Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.08.2015.
17:04 >> 21:22h
Tanjug A

Makedonci ipak pustili migrante da uđu, šalju ih vozom za Srbiju

Stotine izbeglica i migranata pušteno je da uđu u Makedoniju iz Grčke, javlja izveštač Rojtersa sa lica mesta, samo nekoliko sati pošto je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe. Posle puštanja određenog broja usledio je juriš na kordon i pravi proboj makedonske granice, u kojem je 10 izbeglica povređeno. Policija i vojska ispratili su propuštene migrante do voza koji treba da ih preveze do Srbije.

Tanjug/AP
Pušteni "najugroženiji", to jesto oni sa decom

Najmanje 10 migranata je povređeno je kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici. U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili. Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Do gužve je došlo pošto je policija počela da propušta žene i decu nastao je haos na granici sa Grčkom, jer migranti sa svih strana ulaze na makedonsku teritoriju.

Prošušteni migranti su uz pratnju policije i vojske došli su do železničke stanice u Đevđeliji gde su dobili dokumenta za azil. Oni će vozom biti prevezeni do prelaza Tabanovci - Preševo, na granici Makedonije i Srbije.

- Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao - rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto ranije je saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

- Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije dopušten je ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države - navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Organizacija Amnesti internešenel pozvala je Makedoniju da poštuje međunarodno pravo i ljudska prava migranata.

Reuters
Žene padale u nesvest u jurnjavi ka granici

- Svaka zemlja može da organizuje patrole na svojoj granici, ali ova vrsta paramilitarnog odgovora predstavlja nerprihvatljivo kršenje međunarodnog prava. Odgovor makedonaskih vlasti je kao da imaju posla sa pobunjenicima, a ne sa izbeglicama koje beže od sukoba i progona - rekla je Gauri van Gulik, zamenica direktora za Evropu Amnesti internešenela.

- Sve zemlje su dužne da zaštite one koji beže od konflikata i progona i Makedonija nije izuzetak. Ukoliko sistem ne može sa time da izađe na kraj, onda se ispravlja sistem, a ne sprečava se dolazak ljudi - piše u saopštenju Amnestija.

Reuters
Očaj i mržnja u očima dečaka

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana na dnevnom niovu, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo. U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

Mobilne ekipe Crvenog krsta u četvrtak su ukazale prvu pomoć za oko 125 osoba, među kojima je bilo i 16 trudnica. Intervenisano je samo u Tabanovcu, a od 17 časova distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online