Sreda 02.09.2015.
06:51
B. Božin - Vesti

Popis izbeglica još u Grčkoj

Reuters
Angelu Merkel muče izbeglice

- Nemačka će sa svoje strane učiniti dobro za tranzitne zemlje, kao što su Makedonija i Srbija, ako se ostvari ono što smo predložili zajedno sa Francuskom: da se najkasnije do kraja godine utvrde centri za registraciju u Grčkoj, koji će biti pomognuti od Evrope, jer Grčka to ne može sama. Zatim dolazi procena da li neko ima ili nema azil-perspektivu, kao i utvrđivanje koje afričke zemlje vode građanski rat i na kraju fer raspodela izbeglica u EU. Time će Makedonija i Srbija izaći iz teške situacije, jer ono što se tamo trenutno dešava nije pravedno. Mi imamo jedan azilantski sistem u EU, a Srbija i Makedonija po meni važe za sigurne države samim tim što streme da budu članice EU - rekla je Merkelova.

Ko neće muslimane

Vezano za debatu da istočne članice EU žele samo da preuzmu hrišćanske izbeglice, Merkelova je jasno poručila: "Brine me čim neko krene da kaže kako ne želi muslimane. To nije ispravno."

- Ono što se trenutno dešava u Evropi nije prirodna katastrofa, ali se dešavaju mnoge katastrofe kao što je ona sa punim kamionom mrtvih azilanata u Austriji - naglasila je ona i dodala: - Svet vidi Nemačku kao zemlju nade. Nemačka temeljitost je super, ali sada se traži i nemačka fleksibilnost.

Pri tom je obećala i finansijsku podršku. U vezi sa serijom nasilja prema azilantima, Merkelova je od građana tražila da se distanciraju od onih "u čijim je srcima mržnja" i obećala da neće biti tolerancije prema nasilju upućenom izbeglicama. Istovremeno je dodala da istočno-zapadna debata o desnom radikalizmu nema smisla.

- Mi smo već 25 godina jedna država, naglasila je ona i dodala da i u starim pokrajinama postoji ekstremističko nasleđe, a ne samo na istoku zemlje.

Radna mesta

- Reč je o pitanju ko ima veće perspektive za ostanak, a ko ne. Ovi drugi moraju što pre da budu vraćeni u svoje domovine - kazala je Merkelova i dodala da će mnogi, međutim, "veoma dugo ostati u Nemačkoj i sada se radi o tome koliko radnih mesta još mora da se popuni".

- Države moraju preuzeti i podeliti odgovornost, jer ako Evropa zakaže po pitanju izbeglica, biće pokidana tesna veza sa univerzalnim građanskim vrednostima i to neće biti Evropa koju smo zamislili - rekla je kancelarka.

Trenutna situacija nije zadovoljavajuća, rekla je Merkelova u vezi sa Dablinskim sporazumom po kome važi pravilo da azilant treba da se vrati u zemlju EU gde je prvo registrovan. "Znam koliko je debela daska koju moramo da bušimo", bila je slikovita nemačka kancelarka.

2024 © - Vesti online