Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 27.08.2015.
21:26
Sputnik A

Da li će se Americi isplatiti diplomatski rat koji vodi sa Rusijom?

Odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država uzdrmani su novim diplomatskim skandalom. Zbog ograničenja koja predviđa viza, izdata nakon dugog odlaganja, planirana poseta predsednice Saveta Ruske Federacije Valentine Matvijenko SAD je otkazana.

Reuters
Rusija će sigurno naći adekvatan odgovor za postupak SAD-a: Vladimir Putin i Valentina Mavijenko

Moskva ovaj potez ocenjuje kao narušavanje opšteprihvaćenih pravnih normi, protivno obavezama država-organizatora međunarodnih foruma.     

Prema vizi, Matvijenkovoj nije dozvoljeno da učestvuje na svim sastancima i drugim događajima koje će od 31. avgusta do 2. septembra organizovati Interparlamentarna unija u Njujorku. Pod takvim okolnostima putovanje delegacije ruskih poslanika ne čelu s Valentinom Matvijenko nije moguće, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Neprihvatljivo ponašanje Amerike

Portparolka tog ministarstva Marija Zaharova izjavila je da je odluka američkih vlasti da izdaju ograničenu vizu Matvijenkovoj ostavlja negativan trag u istoriji diplomatije.

- Smatramo da su ovakvi postupci američkih vlasti neprihvatljivi - rekla je Zaharova i dodala da oni blokiraju mogućnost izlaganja stavova, pre svega ruske delegacije, koji se razlikuju od američkih političkih ciljeva i prioriteta.

Valentina Matvijenko je proceduru izdavanja američke vize nazvala jezuitskom, navodeći da je krajnje nemoralno bilo tako dugo odlagati razmatranje njenog zahteva, a potom saopštiti odluku tri dana pred planirani put.

Predsednica Saveta Federacije očekuje od Interparlamentarne unije da saopšti svoju poziciju o nedopustivosti ograničenja prava nacionalnih delegacija u radu te organizacije.

Ona je saopštila da je napisala pismo šefu Interparlamentarne unije, u kom je izložila svoju poziciju i izvinila se što ruska delegacija neće učestvovati u radu tog tela.

Amerikanci su svoju odluku obrazložili time što je Valentina Matvijenko uključena u sankcioni spisak i ograničili njeno učešće samo na programe koji se održavaju pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Medveđa usluga

Samim tim što je uveo sankcije protiv osobe koja se po važnosti nalazi odmah iza predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, Vašington je sebi učinio medveđu uslugu, kaže za Sputnjik generalni direktor Centra političkih informacija Aleksej Muhin.

- Ova situacija će imati ozbiljne posledice po reputaciju SAD. Pravo ime za ono što se desilo jeste pokušaj da se visokorangiranim državnim službenicima onemogući da obavljaju svoj posao na međunarodnom nivou. Iako ova lica, prema međunarodnom pravu, uživaju određeni imunitet. Zato se "ograničena viza" za Matvijenkovu tretira kao poniženje. Mislim da će Rusija naći adekvatan odgovor na odluku SAD, ali da to neće biti zabrana ulaska američkim zvaničnicima - tvrdi Muhin.

Direktor Instituta modernog državnog razvoja Dmitrij Solonikov smatra da SAD nastavljaju diplomatski, ekonomski i sankcioni rat protiv Rusije, stvarajući prepreke za njeno pozicioniranje na međunarodnom nivou.

- Koriste sve mehanizme kako bi promenile vlast u Rusiji. To je, u stvari, podrugljiva igra s Rusijom, jer će sada svima govoriti kako je ruska delegacija sama odbila da dođe i niko neće pitati za detalje. Stvar je, međutim, u tome što su predsedavajućoj gornjeg doma ruskog parlamenta izdali vizu, ali su joj ograničili posetu na sastanak s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

- Diplomatska igra se nastavlja. SAD neće oslabiti pritisak, a Rusija bi trebalo da bude spremna da reaguje na rad u ovakvim uslovima - zaključuje Solonikov.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 21:51
Rusima ne treba viza da idu u SAD,uopšte ne moraju ni da idu već samo da im isporuče vruće pozdrave.I kraj varvarstu i vandalizmu u svetu koji širi SAD.
Četvrtak 27.08.2015. 21:41
Cuvaj se Putine malih "prijatelja" koji ti dolaze u goste...npr. iz Srbije.
Četvrtak 27.08.2015. 21:44
Ko je,zaista,ovde lud i ko se igra sa sudbinom planete?Evropa o čijoj se koži najviše radi ima bolno iskustvo iz proteklog veka i ne bi smela dozvoliti da je opet neki ludaci uvedu u katastrofu.Zato treba dići glas gde god je to moguće protiv ludaka koji nas vode u haos i beznađe.Rat treba sprečiti svim mogućim sredstvima.Ako nekoliko ludaka trebaju da vise neka vise - samo da se MIR sačuva.Snagu da MIR sačuva ima samo solidaran narod Evrope svih vera i narodnosti.Tvrdoglavost je nažalost jedna od najvećih svetskih osobina istrajavanje i rat koji donosi pakao nije dovoljna opomena za ljude da se okrenu i prizovu pameti.Mir kao poslednja opcija je zaista suludo kao i uvek dosad.Zar mora toliko prvo stradanja da bi se na kraju došlo do onoga što je trebalo uraditi u realnosti da bi se upravo izbeglo sve ovo.Zanima me šta bi trebalo uraditi da do ovakvih situacija ne dolazi,dali je moguće da ljudi nemogu da zapamte strahote rata jednom za svagda i u takvim situacijama pomisle kada dođu nema pobednika već su svi pobeđeni.Treba hitno veće angažovanje sveta da ovo stane.ŽIVEO MIR .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online