Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 27.08.2015.
18:42
b92.net A

Procureli podaci o pogibiji ruskih vojnika u Ukrajini?

Ugledni ruski veb portal "Poslovni život" je naizgled slučajno objavio tajne podatke o detaljima pogibije i ranjavanja ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini. S druge strane, Rusija i dalje poriče da se njeni vojnici bore u ukrajinskom sukobu, preneo je hrvatski Telegram.

Reuters
Rusija i dalje demantuje bilo kakvo učešće ruskih vojnika u ukrajinskom sukobu

Portal, koji uglavnom pokriva teme vezane za tržište, finansije i slobodno vreme, objavio je tekst pod naslovom "Povećanje isplata vojsci u 2015. godini", koji na prvi pogled ne deluje kontroverzno.

Međutim, čini se kako se u članku pojavljuju detalji o broju smrti ruskih vojnika, kao i podaci o ranjenima.

Sadržaj je žurno uklonjen, ali pre toga je uspeo da ga prenese ukrajinski časopis Novi region, prenosi Independent. Infromacije procurile uprkos zakonu o državnoj tajni.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u maju da sve vojne smrti moraju ostati državna tajna.

Ranije su samo smrti u vreme rata bile klasifikovane kao državna tajna. Tada je Putinov portparol demantovao da je odluka povezana s konfliktom u Ukrajini, navodeći da su promene zakona samo deo "poboljšanja zakona o državnoj tajni".

Otkud naknade za smrt vojnika?

Međutim, informacije koje su procurile otkrivaju da porodice primaju 3 miliona rubalja (oko 37.700 evra) kao naknadu za smrt vojnika u vojnoj akciji, dok oni koji su ranjeni dobijaju 1 i po milion rubalja (oko 18.800 evra).

- Naknada od 1.800 rubalja zamišljena je za "borce" s ugovorom za svaki dan njihove prisutnosti u zoni sukoba - nastavlja Forbs s prevodom ruskog teksta. Od 1. februara 2015. godine novčana je naknada, prema objavljenim podacima, isplaćena porodicama poginulih vojnika (njih više od 2.000) i vojnom osoblju s teškim povredama (njih 3.200).

Podaci idu u prilog tvrdnjama da Rusija učestvuje u ratu.

Džejms Niksi, voditelj programa za Rusiju i Evroaziju u organizaciji Četam hausa koja se bavi međunarodnim odnosima kaže da je ovo curenje informacija samo još jedan "ekser u kovčegu" u dokazivanju ruskog angažmana u vojnim akcijama u Ukrajini.

- Ne mislim da je ovo išta novo. Postoje dokazi u obliku fotografija, satelita i ličnih svedočanstava koji pokazuju da je Rusija uključena u vojnim akcijama u Ukrajini - kaže Niksi i dodaje da je nemoguće izbeći greške i curenja informacija u ovakvim slučajevima, kao i da ove informacije idu na ruku onima koji tvrde da Rusija nije samo zainteresovana za rat Ukrajini, nego da je jedna od strana u tom velikom međunarodnom ratu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 19:19
Хахахахахаха 2000 погинулих Руса...па то је више од у-к-р-о-ф-а-ш-и-с-т-а ако је укупан број погинулих (по Потрошенку и западним медијима) 6700!!! Сад се поставља питање које био у Иловајском и Дебаљцевском котлу - Руси, ополченци или у-к-р-о-ф-а-ш-и-с-т-и??!!! Подла западна пропаганда и Сорошеви гов(нови)нарчићи!!!!! Како то да већ нису у Москви, хахахахахахахаха??!!!
Četvrtak 27.08.2015. 19:29
pa sta ako je Rusija ukljucena sa nekim brojem svojih vojnika. To je njihov ruski narod i normalno je da se svoj narod podrzava, a sta je sa americkim specijalcima, instruktorima, oficirima i vojnoj opremi, o tome ni rijeci.
Četvrtak 27.08.2015. 19:49
Informacija hrvtskog lista "Telegraf"-"istina".Pogibija i smrt vojnika se ne može sakriti,pa valjda imaju porodice,rodjake prijatelje.A šta je s pogibijom anero-faššista u ukrjinskom ratu to sr prećutkuje i smatra normalnom državnom tajnom zlločinnačke aMerike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online