Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.08.2015.
03:00
B. Božin - Vesti A

Nemačke muke sa došljacima

Pri utvrđivanju starosti odraslih izbeglica grad-država Bremen planira rigoroznije mere, proizlazi iz zaključka Upravnog suda krajem jula, koji je tek sada poznat, piše "Tac".

Reuters
Punkt u Rozehajmu: Nemački policajac i mala azilantkinja

U konkretnom slučaju se radilo o mladom azilantu iz Gvineje, koji je tvrdio da ima 16 godina, dok su ga dva službenika iz Jugendamta proglasila punoletnim, zbog čega je morao odmah da napusti smeštaj u kome se nalazio. Izbeglica se žalio protiv toga. S pravom, konstatovao je sud i doveo u pitanje čitavu proceduru utvrđivanja starosti mladih izbeglica.

Bremenske vlasti su se do sada libile da izbeglice šalju na rendgen i da im na osnovu zuba i genitalija utvrđuju godište, što se već praktikuje u Hamburgu. Tamo se na na osnovu "panoramskih snimaka kolena, rentgenskih snimaka šake i ključne kosti ili kompjuterske tomografije, ali i odokativne procene genitalnog regiona" procenjuje da li je neki azilant maloletan ili punoletan. Postupak je "dobrovoljan", a ko odbije da se tome podvrgne, smatra se punoletnim.

Liberali u Hamburgu su ga nazvali "nedostojnim", a levičari "seksualno problematičnim", ali tamošnje socijalne službe i dalje ostaju pri ovoj metodi.

U Bremenu je do sada bilo da socijalni radnici na osnovu razgovora , kao i telesnih karakteristika, kao što je brada, telesna građa, izgleda lica i vrata procenjuju starost azilanta.
Ovo je važno jer maloletne izbeglice imaju poseban tretman i širu zaštitu: Njih uzima u nadležnost tzv. jugendamt i ne mogu tek tako da budu deportovane. Takođe, dok su ispod 18 godina, ne mogu da se dodeljuju drugim komunama.

I dani su važni

Za Anu Šreder iz Izbegličke inicijative Bremena je u svakom slučaju pogrešno da se raspravlja o ovim metodama jer problem leži u "rigoroznom azil-sistemu, koji pravi ogromne razlike da li je neko 17,9 ili
18,1 godina star". Iz socijalnih službi odbacuju ove kritike i kažu da u slučaju dvoumljenja uvek važi niža starosna granica. Bremen je "svesno odabrao drugačiji put i distancirao se od metoda kao što je rendgen", poručuju iz ove službe.

Bremenska lekarska komora je u međuvremenu metodu s rendgenskim pregledom proglasila kao nepreciznu za određivanje starosti, a i pregled zuba je prema mišljenju eksperata nepouzdan. Ostao je još "telesni pregled", koji je Upravni sud naveo kao alternativu, dakle, sporno "upoređivanje penisa" kao u Hamburgu. Levičari i socijaldemokrati u Bremenu su već stavili do znanja da nisu ni za ovu krajnje delikatnu metodu.

Skoro 2.000 azilantske dece

U Bremenu je prema podacima socijalnih službi, u prvoj polovini godine stiglo 700 maloletnih izbeglica bez pratnje odraslih, a ukupno se računa do kraja godine sa 1.980 azilantske dece. U prošloj godini bilo ih je još samo 495, pa se sada postavlja pitanje odgovarajućeg smeštaja jer bremenski Ured za mlade nema dovoljno resursa. Ako se proceni da neko ima više od 18 godina, mora odmah da napusti prihvat, kao što je bio slučaj sa mladim Gvinejcem, iako je njegov izvod iz personalnog registra iz Gvineje pokazivao da ima 16 godina.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online