Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.08.2015.
08:48
S. Janković - Vesti A

Džeb Buš za brutalno saslušanje

Jedan od viđenijih republikanaca koji se uprvo nadmeću za poziciju predsedničkog kandidata, Džeb Buš, izjavio je na skupu u Ajovi da ne isključuje povratak mučenja ako je brutalno saslušanje neophodno za bezbednost SAD. Pri tom on ističe nekakvu "razliku" između mučenja i saslušanja, preneo je nemački dnevnik "Velt".

Reuters
Verni naslednik svoga brata Džordža Buša: Džeb Buš

Bivši guverner Floride i najmlađi iz dinastije Bušovih koji bi rado da posle oca i starijeg brata i sam uđe u Belu kuću, kaže da u slučaju da pobedi na izborima u novembru 2016. godine - ne isključuje povratak spornih metoda kojima su se agenti CIA služili da izvuku priznanje od uhapšenih ljudi.

Teško nasleđe brata

Političko nasleđe vladavine Džordža Buša mlađeg dovelo je sada njegovog brata Džeba u škripac: on u kampanji pokušava da se ogradi od nepopularnih stvari iz Džordžovog predsednikovanja, dok istovremeno pokušava da nađe reči pohvale na račun bratovljeve umešnosti u vladanju zemljom.

On, ipak, priznaje da generalno smatra kako je mučenje neodgovarajuće, pa zato dodaje kako ga raduje što je njegov brat Džordž pred kraj svog predsednikovanja tražio da se prestane s metodama koje CIA primenjuje. To je kasnije podržao i Barak Obama.

Lane je Senat u Vašingtonu sačinio opsežan izveštaj o praksi američkih agenata da iznuđuju priznanja i tražene podatke od osumnjičenih za terorizam, što je pravdano sprečavanjem atentata poput onih od 11. septembra 2001. godine. Najvažniji zaključak bio je da CIA takvim metodama mučenja nije uspela da od osumnjičenih izvuče bilo kakvo vredno saznanje o planovima terorista.

Metode su bile surove - od višednevnog sprečavanja zatvorenika da zaspi, udaraca ispod pojasa do tzv. potapanja, kad se osumnjičeni vezuje i potom tako obilno poliva vodom da ima osećaj davljenja.

Džeb Buš je iste večeri u Devenportu pokušao da razjasni svoje smušene komentare, rekavši kako postoji "razlika između tehnike ispitivanja i mučenja", ali nije išao u detalje ni posle potpitanja. Zaključio je ovu raspravu rečima: "Ne znam ništa. Kažem samo to da ako budem postao predsednik SAD, uzimaću ozbiljno ovu opasnost" (misleći valjda na čuvanje bezbednosti zemlje uz pomoć brutalnog saslušavanja).

POVEZANE VESTI

Subota 15.08.2015. 15:09
Onda bi, po demokratskom postupku, tako isto moglo biti primenjeno i na zarobljenim Amerikancima...vice versa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online