Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.07.2015.
02:53
N. Jokić - Vesti A

Ciprasova Pirova pobeda?

Posle postizanja dogovora liderima evro-zone, grčki premijer vratio se iz Brisela u Atinu i kao pobednik i kao poraženi. Doneo je plan kreditne pomoći u visini od 85 milijardi evra i - prvi put od kad je izbila dužnička kriza - plan za evropske investicije u grčku privredu vredan 35 milijardi evra. Cipras se nije vratio kući praznih ruku ni kada je reč o ključnom pitanju - restrukturiranju duga. Prvi put Atina je dobila obećanje poverilaca o produženju roka otplate duga koji će sa sadašnjih 30 godina biti "rastegnut na 40 ili 45 godina, ali neće biti nominalno smanjivan".

Sad valja umiriti birače: Aleksis Cipras

To je nešto manje od onog što je Cipras tražio zahtevajući restrukturiranje koje podrazumeva otpisivanje dela duga i njegovog svođenja na realno otplativ nivo. To je, međutim, nešto više od onoga što je kancelarka Angela Merkel do sada pristajala da učini jer je svojim biračima obećala da će Grci "sve vratiti što su uzeli".

Zauzvrat, Cipras je morao da prihvati teške ustupke koji će imati smisla tek kad se za tri godine vidi da li je došlo do ekonomskog rasta grčke privrede. U protivnom, ako se recesija nastavi, to će značiti da je Cipras juče izvojevao Pirovu pobedu jer je žrtvovao više nego što je dobio.

Prvi težak ustupak jeste formiranje neke vrste hipotekarnog garantnog fonda koji će sadržati 50 milijardi evra. Ove milijarde ulaziće u fond od privatizacije državnih preduzeća i imovine.

Polovina ove sume biće upotrebljena za rekapitalizaciju grčkih banaka koje su u faktičkom, ali ne i u formalnom bankrotu. Druga polovina ići će na otplatu dugova - kako je objasnila kancelarka Merkel juče u Briselu, dodajući da će "put biti dug i težak".

Cipras se istina izborio da sedište ovog Fonda ne bude u Luksemburgu, kako su Nemci predlagali. To je mala uteha s obzirom da je morao da pristane da faktički i fond i grčke finansije i poreski sistem ponovo budu pod kontrolom tri institucije - Evropske centralne banke, MMF-a i Evropske komisije - zloglasne Trojke koju je Cipras proterao kada je došao na vlast u januaru.
Takođe, Cipras je morao da prihvati da već danas na glasanje u grčkom parlamentu bude stavljen niz predloga novih zakona koji se odnose na reformu penzionog sistema, podizanje PDV na 23 odsto, liberalizacije tržišta rada... On je morao da prihvati da u trećem paketu kreditne pomoći učestvuje i MMF čiju je politiku nedavno nazvao "kriminalnom".

Stže gotovina

Posle dogovora u Briselu, Evropska centralna povećaće ovih dana količinu novca koju će izdavati grčkim banakama na hitan zahtev preko grčke centralne banke. Kontrola kapitala ostaće još neko vreme na snazi dok se finansije ne stabilizuju. To znači da će još neko vreme trajati ograničavanje količine novca koji Grci (ne i turisti) mogu da podignu sa bankomata.

- Izbegli smo finansijsko gušenje i urušavanje bankarskog sistema - rekao je Cipras juče novinarima u Briselu, po završetku maratonskog samita evro-zone, pripremajući odande grčko javno mnjenje da prihvati ustupke.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.07.2015. 08:20
eu je suviše ozbiljan projekat da bi gazde dozvolile jednom grku da to tek tako raz*ebe ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online