Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.07.2015.
15:56
Politika A

"Najveća pretnja za EU je evro"

Slovenački ekonomista Jože Mencinger ocenio je da su Grci, na neki način, pred dilemom "bolje rat nego pakt" - ako prihvate "rat", odmah su u velikim problemima, a ako prihvate "pakt" - nastavlja se mrcvarenje koje ne donosi zaokret.

siol.net
Grci pred dilemom "bolje rat nego pakt"

Mencinger je u intervjuu "Politici", uoči današnjeg reforenduma, rekao da kažnjavanjem Grčke Evropa pokorava radikalnu levicu i da bi na tom izjašnjavanju o ponudi kreditora emocijama zaokružio "ne", a da bi kao ekonomista izabrao "da".

Mencinger je ocenio da je Evropska unija sada tamo gde je Jugoslavija bila 1985. godine, kada se, kako je rekao, još mogla spasiti da je postojala volja.

"EU je tamo gde je SFRJ bila 1985."

- Kao što su Slovence tada uveravali da svi u Jugoslaviji žive na naš račun, sada nemački političari uveravaju sve da su Grci lenjivci koje izdržavaju Nemci - kaže Mencinger i dodaje da u vreme raspada Jugoslavije, kada je bio ministar u vladi Slovenije, nije bio nacionalista i da nije verovao u san o samostalnoj Sloveniji.

Poredeći slučaj Grčke s raspadom SFRJ, Mencinger je rekao da bi "odlazak Grčke iz EU bi, ekonomski gledano, irelevantan za Evropu, dok je odlazak Slovenije iz Jugoslavije bio ekonomski značajan".

- A što se Slovenaca tiče, mi smo u Jugoslaviji bili republika sa dosta prava, dok smo u EU samo provincija. Izgubili smo sve atribute države kao ekonomskog subjekta. No, za sve to krivim samo slovenačku politiku, koja se već deset godina udvara evropskim vlastima - poručio je Mencinger.

Mencinger je rekao i da nikad nije verovao u budućnost evra, koji se, kako kaže, pretvorio u najveću pretnju EU.

- Grčka kriza je pre svega politički problem. Evropske vlasti se plaše širenja 'levog radikalizma', pa će učiniti sve da Grčku disciplinuju. To im je važno da bi birače u Španiji držali u strahu i da bi sprečili sumnje u njihove institucije i njihovu politiku - smatra Mencinger. On je rekao da smatra da Evropu, posle ove, čekaju nove krize, zbog ogromne likvidnosti u finansijskom sektoru i nelikvidnosti u nefinansijskom sektoru.

"Politika 'stezanja kaiša' je glupa"

Mencinger je ocenio i da je politika stezanja kaiša glupa, jer je, kao prvo, kriza nastala u privatnom finansijskom sektoru, a za nju su okrivili javni sektor, dok se rešenje traži u smanjenju socijale i na teret siromaha.

- Drugo, problem savremenog sveta nije ponuda nego tražnja. Nije problem proizvoditi već proizvode i usluge prodati. Raskorak između suviše male tražnje i velike ponude ne može se rešiti štednjom, jer ona dodatno smanjuje tražnju. Treće, preporučuje se povećanje efikasnosti i konkurentnosti, što još povećava ponudu i nezaposlenost. Ako to rade svi, onda to vodi u ekonomski kanibalizam - zaključio je Mencinger.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.07.2015. 16:16
Grcka je srce Evrope i civilicacije, koju su strani mesetari doveli u ovo stanje. Da izadje iz ponizavajuceg i nedostojnog svakog coveka polozaja, grci treba da se ugledaju na kubance i ne samo oni. Treba stisnuti zube nekoliko godina, nemati posla sa MMF, ECB, EK, EU, USA i ostalom svetskom birokratijom i prevarantima, koji za obicnu papircinu, cija je vrednost koliko i toalet papira, jedu drzave i narode. Poslednji je cas da se tome stane na put i svet okrene vrednostima dostojnih coveka.SMRT fašiizmu sloboda narodu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online