Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.06.2015.
22:08
b92.net A

Ukrajinske snage: Ne damo Marijupolj!

Od 12. februara kada je potpisan drugi mirovni sporazum u Minsku retko da je bilo mirnog dana u okolini Marijupolja. Grad je ušao u leto, a njegovi se žitelji navikli da uveče, a ponekad i ujutru iz pravca sela Širokino čuju artiljerisku vatru.

Reuters
Uprkos primirju, istok Ukrajine ne miruje: Pripadnici ukrajinskih snaga

I proruski aktivisti i ukrajinske snage tvrde da ne počinju oni prvi i da ne upotrebljavaju tešku artiljeriju.

Primirje u Ukrajini, ali u selu Širokino kod Marijupolja, ne postoji već mesecima. Linija fronta je na nekih 500 metara i ne pomera se. S druge strane je neprijatelj.

- Većina su pripadnici ruske vojske, ako ne aktivni to oni koji su se deaktivirali bivši pa su ih ili unjamili ili su došli da ratuju iz nekih svojih razloga. Mi presecamo njihovu komunikaciju i čujemo karakterističan ruski iz Rusije i vojnu terminologiju - navodi Sergej “Grin”, zamenik komandanta 8. čete Arata.

Prema dogovoru iz Minska teška artiljerija kalibra 120 trebalo je davno da bude povučena. Obe strane tvrde da ona druga strana to nije učinila.

- Protiv njihovih 120 mm mi imamo samo našu volju i motivaciju - mi smo na našoj zemlji jer ukrajinska armija je, prema dogovoru i u roku odvukla tešku artiljeriju na distancu - kaže Andrej “Červenj”, komandant 8. čete Arata.

Ovaj deo drže borci Desnog sektora - organizacije koju često nazivaju neonacističkom i ultradesnom i koja je kontroverzna i u samoj Ukrajini.

Dobrovoljci iz Desnog sektora sada se bore u okviru drugih dobrovoljačkih bataljona pod jedinstvenom komandom ukrajinskog ministarstva odbrane.

Upravo su dobrovoljci ti koji drže prvu liniju. Među njima ima i penzionisanih oficira i onih koji vojsku u mirno vreme nisu služili.

Dobrovoljci drže i pozicije sedam kliometara dalje i osnova su odbrane Mariupolja. Ovde bataljon “Feniks” čuva plažu koja je minirana.

Reuters
liniju fronta kod Marijupolja čuvaju pripadnici "Desnog sektora"

- Prorusi sada već imaju katere sa artiljerijskim instalacijama, raketnim bacačima. Drugo, ovde je dubina takva i dno takvo da dozvoljava iskrcavanje i desant sa velikog broda. A ne treba isključiti ni eventualnu mogućnost da zvanična ruska vojska reši da napadne - kaže Jevgenij “Carinik” zamenik komandanta jedinice bataljona “Feniks”.

I borci kod Širokinog i oni na pozicijima oko grada tvrde da neće dozvoliti da Marijupolj osvoje prorusi i povežu svoje teritorije sa Krimom i otvore dalje put ka drugim oblastima istočne Ukrajine.

Marijupoljski front otvoren je prošlog leta kada su proruski aktivisti iznenada zauzeli Novoazovsk, gradić na moru na granici sa Rusijom, koji je udaljen oko 40 kilometara od grada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.06.2015. 15:44
Pa šta ste podbočili plot-borte se1Vi znate šta date a šta ne date_SAD kaže..............................
Nedelja 07.06.2015. 10:34
ma Rusi misle da im je Ukrajina Gruzija !? ha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online