Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.05.2015.
18:23
blic.rs A

"Mesija" kog Amerikanci mrze ali će morati da sarađuju

Kasem Sulejmani, zastrašujući iranski general koji uživa gotovo mitski status u svojoj domovini, u očima iračke javnosti postao je zaštitno lice otpora Islamskoj državi. On sarađuje s Hezbolahom, prijatelj je sa Asadom, Amerikanci ga mrze ali moraju da sarađuju sa njim.

wikipedia.org
Moraće da sarađuju: Sulejmani

Kao zapovednik "Quds-a", spacijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde, on koordinira raznim šiitskim militantima koji su odlučni da obrane Bagdad nakon što su džihadisti Islamske države osvojili strateški važan grad Ramadi, koji je od prestonice udaljen tek stotinak kilometara, prenosi "Jutarnji".

Pad glavnog grada najveće iračke provincije Anbar, uprkos višemesečnim vazdušnim napadima predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, označio je novi slom već razbijene iračke vojske i otvorio vrata Sulejmanijevim vojnicima.

Ipak, oslanjanje na Sulejmanija, prijatelja raznih organizacija koje Zapad drži na listi terorističkih organizacija, stavlja Ameriku u nezgodan položaj.

"Quds", inostrano krilo iranske elitne Revolucionarne garde, uspešno obavlja osetljive bezbednosne operacije izvan granica Irana, koje uključuju obaveštajne zadatke, specijalne misije i političke akcije potrebne za obranu njihove domovine.

Kao takav, Sulejmani ima brojne saveznike u grupama poput Hezbolaha i Hamasa kao i kod sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je svoj položaj učvrstio upravo zahvaljujući njemu.

Činjenica da se Sulejmaniju prepušta da ponovo zauzme Ramadi ističe nedostatak američkih opcija za borbu protiv Islamske države dok moć iračkog premijera Haidera al-Abadija slabi, nacionalna vojska se tek stvara, a službeni Teheran je sve nasrtljiviji.

Sulejmanijeva arogantnost postala je i više nego očigledna kada su se američke i britanske snage 2007. godine borile protiv šiitskih militanata u Iraku. U poruci poslatoj američkom generalu Dejvidu Petraeusu Sulejmani je navodno rekao:

"Generale Petraeus, trebali bi da znate da ja, Kasem Sulejmani, kontrolišem politiku Irana s poštovanjem prema Iraku, Gazi i Afganistanu. Ambasador u Bagdadu je član "Qudsa" isto kao što će to biti i osoba koja će ga naslediti."

Zapad zna da ne može da mu veruje

Međutim, Sulejmanijevo ponašanje je od njega napravilo heroja. Na društvenim mrežama u Iraku redovno se pojavljuju fotografije na kojima je s prorežimskim snagama na prvoj liniji fronta.

"Šiitske militante kontroliše Iran, a to znači da su pod kontrolom upravo njega, sveprisutnog i hiperaktivnog Kasema Sulejmanija", naglašava Joši i dodaje: "On pravi selfije s plemenskim vođama i Kurdima. I to ne radi slučajno, već na taj način naglašava iransku ulogu u spasavanju Iraka od Islamske države. Prekriven je šljokicama, preuveličan, a oni ga pretvaraju u mitološko biće, heroja", zaključio je Loši.

Šiitske militantne grupe postale su najjača vojna snaga u Iraku nakon što se narodna vojska raspala nakon dolaska ISIS-a.

Koalicija oko SAD pomoći će Iraku da povrati Ramadi

Američki analitičari tvrde da je Vašington duboko zabrinut zbog uključivanja u borbu šiitskih militanata povezanih s Iranom - američkim dugogodišnjim rivalom koji sada pokušava da proširi uticaj na Bliskom istoku.

Međutim, surova realnost je potpuno drugačija. Iračka vlada nema dovoljno sunitskih snaga za napad na Ramadi. Iako su saveznici predvođeni SAD-om krenuli s bombardovanjem ISIS-ovih položaja, Irak je jasno i glasno kazao kako neće dopustiti mešanje američkih snaga u ovaj sukob.

- Irak nema puno opcija u borbi protiv ISIS-a, zbog čega se okreću militantima, koji su najrealnija opcija. Iako bi to moglo da dovede do sukoba u samom Iraku, službeni Bagdad nema previše ozbiljnih opcija - zaključio je Brus Ridel, bivši CIA stručnjak za tu regiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online