Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.05.2015.
22:11
vice.com/rs A

Albanska mafija prezire kosovsku mafiju?

Albanija, nekadašnja zemlja izbeglica, polako postaje zemlja izobilja. Tiranu preplavljuju noćni klubovi, umetničke galerije, bazeni koji se protežu u nedogled, luksuzna odmarališta. Masovno se u prestonicu vraća stanovništvo koje je iz Albanije otišlo, uglavnom u Italiju.

onlyfreewallpaper.com
Konkurencija a i kvare im imidž (Foto: Ilustracija)

Četrdeset jednu godinu bila je izgubljena za ostatak sveta tokom vladavine Envera Hodže, jednog od najžešćih komunističkih diktatora u istoriji, i potom decenijama gušena posle pada komunizma, ova zemlja konačno staje na svoje noge. Nekadašnja zemlja izbeglica postaje zemlja izobilja.

Ljudi sad ulažu u Albaniju, jer nudi poslovne mogućnosti koje Italija ne nudi, i neće biti u stanju da u budućnosti to čini.

Premijer Albanije Edi Rama ponosan je na “potpuno odsustvo sindikata” u svojoj zemlji, jer je svestan da su u nekim situacijama sindikalci privilegovani, umesto da štite najslabije pripadnike društva. Međutim, jedan od najvećih problema u današnjoj Albaniji jeste kriminal. Štaviše, kriminal je tamo unosna izvozna grana.

Postoje dva suprotstavljena ogranka mafije: albanska mafija, sa sedištem u Tirani, odnosno kosovska mafija, sa sedištem u Prištini, a obe su povezane s italijanskom mafijom.

Albanski klan se proširio i u drugim zemljama – od Švedske do Belgije. Naser Dželili, švedskim vlastima poznat kao “albanska veza”, vodi razne operacije, uključujući krijumčarenje droge, dok je Kaplan Murat, poznat kao “kralj bekstva”, iskusni begunac iz zatvora, jedan od najčuvenijih mafioza u Belgiji.

Albanska mafija takođe kontroliše prostituciju širom Evrope, jer većina ogranaka mafije u Italiji i na Korzici takve aktivnosti smatraju nečasnim. Albanci su preko prostitucije stupili u kontakt s Italijanima i s njima postali partneri u kontroli trgovine heroinom i marihuanom.

Od 2008. do 2010. Dik Marti, švajcarski političar, u ime Saveta Evrope vodio je istragu protiv kosovskog premijera, Hašima Tačija. Otkrio je da je Tači bio mozak operacije međunarodnog šverca oružja, droge i ljudskih organa. To nije uticalo na Tačijevu karijeru tako da je on i danas na mestu potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova.

Albanija je danas zemlja kandidat za članstvo u EU. Mnogi Albanci koji su raseljeni po Evropi vraćaju se u Albaniju kako bi završili studije, jer Evropa trenutno nema mnogo da im ponudi. Zemlja prolazi kroz teške reforme kako bi postala ozbiljna, razvijena država i omogućila svom stanovništvu bolju budućnost. Ima problema koji se ne mogu rešiti za par godina, ali Albanija je na pravom putu da ih sve savlada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.05.2015. 22:50
Nafaliste je ko da je Svajcarska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online