Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.05.2015.
15:20
Tanjug A

Topi se Porošenkovo bogatstvo

Budući da je trgovinski sporazum doživeo kolaps, povlačeći privredu Ukrajine na dole, bogatstvo Porošenka je umanjeno za oko 30 odsto na 720 miliona dolara.

Reuters
Kao predesdnik Ukrajine nije pomogao ni sebi ni narodu: Petro Porošenko

Milijarder Petro Porošenko je u novembru 2013. godine prognozirao da će trgovinski sporazum sa Evropskom unijom pokrenuti privredu Ukrajine i uvećati bogatstvo njegove fabrike slatkiša Rošen, zahvaljujući dramatičnom skoku izvoza čokolade u EU. Godinu i po dana posle toga, Porošenko, kao aktuelni predsednik Ukrajine, suočen je s tim da je njegovo bogatstvo krenulo u potpuno suprotnom smeru, ocenjuje njujorška agencija Blumberg.

Budući da je predloženi trgovinski sporazum doživeo kolaps, povlačeći privredu Ukrajine na dole, bogatstvo Porošenka je umanjeno za oko 30 odsto na 720 miliona dolara. Proizvodnja fabrike Rošen, koja je u 2012. premašivala 400.000 tona, pala je u naredne dve godine čak 25 odsto, zbog zabrane proizvoda te kompanije u najvažnijem izvoznom tržištu, Rusiji.

- Porošenkovo poslovanje je zakomplikovao njegov zvanični status i odluke koje je morao doneti kao predsednik Ukrajine - rekao je analitičar jednog istraživačkog instituta u Kijevu, Jurij Jakimenko.

Tokom prošlogodišnje kampanje za predsednika, Porošenko je obećao da će prodati Rošen, ali nije bio u stanju da nađe kupca. Prema tvrdnjama generalnog direktora Rošena, Vjačeslava Moskalevskog, postojao je mali interes za kupovinu firme, čiju je vrednost predsednik procenio na tri milijarde dolara.

- Nije bilo nikakve šanse za prodaju kompanije u tom trenutku i po toj ceni. Ovde niko ne može ništa prodati u ovom trenutku - rekao je Moskalevski, koji je manjinski akcionar.

Takva situacija je posledica teškog stanja u kom se nalazi privreda Ukrajine, jer je zbog rata sa proruskim separatistima, zaglavljena u duboku recesiju, korupciju i birokratske probleme, ocenjuje Blumberg.

- Jedina zainteresovana strana za Rošen je bila kompanija Nestle, koja nije želela da ponudi više od milijardu dolara za njegovo preuzimanje - izjavio je jedan investicioni bankar upoznat sa situacijom.

Porošenko nije jedini Ukrajinac čije se bogatstvo istopilo, pošto su svi, od radnika do srednje klasa i oligarha, pogođeni krizom, ocenjuje američka agencija. Bogatstvo najbogatijeg Ukrajinca, Rinata Ahmetova, koji vodi konglomerat za proizvodnju čelika i uglja, u ovom trenutku iznosi 7,6 milijardi dolara u odnosu na 22,4 milijarde dolara koliko je bio "težak" pre dve godine.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 15:26
E i mene zaboli ne glava već nešto sasvim drugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online