Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.03.2015.
07:42
O. Ikodinović - Vesti A

Porošenko zaratio s tajkunom

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o razrešenju Igora Kolomojskog sa mesta guvernera Dnjepetrovskog regiona. Odgovarajuću uredbu Porošenko je potpisao juče tokom sastanka sa ukrajinskim oligarhom.

Tanjug/AP
Nevolje na istoku: Petro Porošenko

- Moramo da obezbedimo mir i stabilnost Dnjepetrovskog regiona jer on mora ostati bastion Ukrajine na istoku, koji brani mir i tišinu građana - rekao je juče Porošenko.

Prema njegovim rečima, Kolomojskog će zameniti dosadašnji predsednik Zaporške oblasti Valentin Rezničenko.

Prekor, pa čistka

Kolomojski je jedan od najbogatijih Ukrajinaca. Prošle nedelje se zabarikadirao sa grupom naoružanih ljudi u sedištu ukrajinske kompanije za preradu nafte i gasa Ukrnafre. Posle incidenta, Porošenko je ukorio Kolomojskog zbog "kršenja pravila profesionalne etike".

Sukob tajkuna sa predsednikom države ukazuje na najdublju krizu ukrajinskih vlasti i neuspeha politike nametnute od Zapada, smatra šef Odbora ruske Dume za pitanja Zajednice nezavisnih država, evroazijsku integraciju i odnose sa sunarodnicima Leonid Slucki.

- Pod zastavom evrointegracije Ukrajina se vraća u vreme anarhije i oligarhijskog upravljanja. Nikakve demokratije ovde nema, niti se ona oseća - izjavio je ruski deputat.

On je istakao da se sve to dešava u svetlu duboke ekonomske krize u zemlji, nezaustavljive devalvacije grivne i nesposobnosti države da ispuni svoje društvene obaveze.

Prema mišljenju ruskog političara, Ukrajina u takvoj situaciji može očekivati dalje previranje i građanske nemire, ali ne u ime demokratskih vrednosti, već zbog oligarha.

- Vrlo je moguće da ćemo uskoro gledati novi, oligarski Majdan. Prema svemu sudeći, Porošenko će morati da zatraži vojnu pomoć Zapada, ne za gušenje ustanika u Donbasu, već za suprotstavljanje armiji, koju finansira Kolomojski, njegov nekadašnji saveznik u Evromajdanu - rekao je Slucki.

Prema mišljenju lidera Pravedne Rusije Sergeja Mironova odstranjivanjem Igora Kolomojskog Porošenko je "otvorio drugi front".

- Svaki strateg uvek zna da je nedopustivo voditi bitke na dva fronta jer se uvek završava porazom onih koji vode takav rat. Porošenko je sam sebi otvorio drugi front, sa svim njegovim posledicama - upozorio je Mironov, koji je konfrotaciju između dva ukrajinska oligarha uporedio sa "borbom paukova u tegli".

Zamenik šefa poslaničke grupe Jedinstvene Rusije Franc Klincevič ocenio je da će odlazak Kolomojskog još više zaoštriti borbu klanova u Ukrajini. Prema njegovim rečima, tajne borbe u gornjim ešalonima ukrajinske vlasti izbile su sada na površinu.

- Karakteristično je da se ovo poklopilo, ne slučajno, sa određenim uspesima u realizaciji minskih dogovora. Rat u Donbasu je do sada skrivao protivrečnosti između glavnih igrača na ukrajinskoj političkoj sceni. Nikakvih drugih zajedničkih interesa oni nemaju - ističe Klincevič.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 07:45
a šta si ti goveđa banderaška glavudžo,i od čije si ti sorte,ako ne od tajkunske!?
Četvrtak 26.03.2015. 15:53
Udario tuk na luk-pa i Potrošenko je tajkun.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online