Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 05.05.2015.
11:47
b92.net A

Kastrov dvostruki život: Revolucionar ili narko bos?

Lični čuvar Fidela Kastra, koji je punih 17 godina proveo uz kubanskog vođu, otkrio je šokantne detalje o njegovom dvostrukom životu. Prema njegovim rečima, Fidel je na prodaju droge gldao kao na sredstvo svoje borbe i revolucije. Bez problema je uzimao mito, žrtvovao najbliže saradnike, naređivao egzekucije...

AP
Svim sredstvima u borbi za revoluciju: Fidel Kastro

Huan Reinaldo Sančez (66) tvrdi da je Kastro, poput pravog "mafijaškog kuma" nadgledao prodaju kokaina i lično je intervenisao u suđenjima državnim zvaničnicima i naređivao egzekucije.

- Čovek za kog sam žrtvovao svoj život, kojeg sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje sopstvene porodice, u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija - kaže Sančez.

On je objavio knjigu o svom životu s kubanskim vođom, pod nazivom "Dvostruki život Fidela Kastra". Sančez tvrdi da je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim ostrvima koje je kupio državnim novcem.

Ispričao je i da je 1988. prisluškivao razgovor Kastra i generala Hosea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obaveštajne službe. Abrantes je tražio od vođe da dopusti kubanskom narko bosu, koji je u Americi živeo i vodio razgranat biznis u dogovoru s Kastrovom vladom, odmor u Havani gde su mu živeli roditelji. Bos je za to bio spreman da Kastru plati ogromnu svotu novca, a predsednik Kube je na to pristao uz uslov da će roditeljima trgovca drogom reći da u SAD radi za kubansku državu i da to mora da bude tajna.

Sančez navodi da je Fidel Kastro prodaju droge gledao kao "sredstvo za borbu i revoluciju". Kada su SAD posumnjale da Kuba organizuje prodaju droge u njihovoj zemlji, Kastro je objavio da će sprovesti istragu. Abrantes i general Arnaldo Očoa su uhapšeni, a Fidel je dao uputstva sudijama i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora i umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Očou su streljali, a Sančez, Kastro i još neki su morali da gledaju video streljanja.

Bvši Kastrov čuvar se u knjizi dotakao i sadašnjeg predsednika Kube, Raula Kastra, opisavši ga kao hroničnog alkoholičara koji je počeo da pije pošto je učestvovao u ubistvu prijatelja, takođe po Fidelovom naređenju.

Sančez je završio u zatvoru 1994. godine, pošto je odlučio da da otkaz, a uspeo je da pobegne tek 2008. brodom prvo do Meksika, a potom u Majami gde je i danas.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 12:07
Не рекосте ко је ОБЈАВИО књигу и колико је пара добио ако је уопште он било шта написао. Одједном се од боди-гарда постао књижевник. Срамота је прогласити предсједника Кубе за нарко-дилера. Шта ви у новинама радите?
Utorak 05.05.2015. 14:42
Ha,ha,ha, prepošteni ameri u Afganistanu gaje ljubičice a tamo mak baš fino uspeva...proizvodnja se uvećala 4x,da nije žalosno bilo bi smešno
Utorak 05.05.2015. 18:04
Ma Kastro je legenda,ne razumeju to ameri jer oni tako nešto niti su imali niti imaju niti će imati.Kastro diler-ostavite bednici tu starinu na miru.S r a m o t a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online