Utorak 05.05.2015.
11:47
b92.net

Kastrov dvostruki život: Revolucionar ili narko bos?

AP
Svim sredstvima u borbi za revoluciju: Fidel Kastro

Huan Reinaldo Sančez (66) tvrdi da je Kastro, poput pravog "mafijaškog kuma" nadgledao prodaju kokaina i lično je intervenisao u suđenjima državnim zvaničnicima i naređivao egzekucije.

- Čovek za kog sam žrtvovao svoj život, kojeg sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje sopstvene porodice, u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija - kaže Sančez.

On je objavio knjigu o svom životu s kubanskim vođom, pod nazivom "Dvostruki život Fidela Kastra". Sančez tvrdi da je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim ostrvima koje je kupio državnim novcem.

Ispričao je i da je 1988. prisluškivao razgovor Kastra i generala Hosea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obaveštajne službe. Abrantes je tražio od vođe da dopusti kubanskom narko bosu, koji je u Americi živeo i vodio razgranat biznis u dogovoru s Kastrovom vladom, odmor u Havani gde su mu živeli roditelji. Bos je za to bio spreman da Kastru plati ogromnu svotu novca, a predsednik Kube je na to pristao uz uslov da će roditeljima trgovca drogom reći da u SAD radi za kubansku državu i da to mora da bude tajna.

Sančez navodi da je Fidel Kastro prodaju droge gledao kao "sredstvo za borbu i revoluciju". Kada su SAD posumnjale da Kuba organizuje prodaju droge u njihovoj zemlji, Kastro je objavio da će sprovesti istragu. Abrantes i general Arnaldo Očoa su uhapšeni, a Fidel je dao uputstva sudijama i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora i umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Očou su streljali, a Sančez, Kastro i još neki su morali da gledaju video streljanja.

Bvši Kastrov čuvar se u knjizi dotakao i sadašnjeg predsednika Kube, Raula Kastra, opisavši ga kao hroničnog alkoholičara koji je počeo da pije pošto je učestvovao u ubistvu prijatelja, takođe po Fidelovom naređenju.

Sančez je završio u zatvoru 1994. godine, pošto je odlučio da da otkaz, a uspeo je da pobegne tek 2008. brodom prvo do Meksika, a potom u Majami gde je i danas.

2024 © - Vesti online