Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.04.2015.
20:19
jutarnji.hr A

Rusija nagrađuje svoje "trojanske konje"

Odnosi Evropske unije i Rusije sve su hladniji i gori, a izolacija Moskve dovela je najveću evropsku državu u nezavidnu političku i ekonomsku situaciju. Međutim, Vladimir Putin ne želi da popusti, već se odlučio na politiku remećenja odnosa unutar EU i bacio se u potragu za saveznicima ili makar zemljama koje su joj u ovoj napetoj situaciji sklonije. Moskva vidi Balkan kao slabe karike Evrope preko koje može da se oslabi evropski antiruski stav.

Tanjug/AP
Za braću Grke jeftiniji gas i ukidanje sankcija: Cipras i Putin u Moskvi

Kako je objavio zagrebački Jutarnji list, Rusija pokušava da stvori svoje "trojanske konje" - Mađarsku i Grčku unutar Evropske unije, Srbiju, Makedoniju i Crni Goru na Balkanu, a "zov sirena sramežljivo se širi i prema Hrvatskoj".

Rusija je Mađarskoj odobrila kredit od 10 milijardi dolara za rekonstrukciju i dogradnju jedine nuklearne elektrane Paksi Atomeromu. Čim je stigla vest o kreditu, evropskim mrežama prostrujalo je da Rusija na ovaj način "kupuje" Mađarsku, odnosno pojačava svoj uticaj na premijera Viktora Orbana. O mađarskoj naklonosti Moskvi govori i to što je od početka ukrajinske krize Budimpešta bila jedina Putinova destinacija u EU koju je zvanično posetio. Sporazum o nuklearki na Zapadu smatraju "političkom odlukom" kojom Putin nagrađuje naklonost jedinog saveznika unutar EU.

Vladimir Putin je u Kremlju nedavno ugostio grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Iako Grci nisu tražili kredit, Putin je obećao smanjenje cene gasa za 15 odsto u odnosu na ostale članice EU, a kao i Mađarskoj, Srbiji i Makedoniji, i Atini je ponudio učešće u novom projektu - gasovodu Turski tok koji treba da zameni propali Južni tok.

Grčka bi bila glavno čvorište novog gasovoda, a usput se razmatra mogućnost da Rusija ukine svoje protivsankcije (uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda) "svojim najlojalnijim zemljama Evrope", upravo Grčkoj i Mađarskoj.

Srbija je trenutno idealni ruski "trojanac", piše Jutarnji. Nije ni u EU ni u NATO, mnoge političke snage u Srbiji naginju Moskvi, a među najvažnijim zagovornicima bliskih srpsko-ruskih odnosa je predsednik Tomislav Nikolić. U Moskvi kažu da je Rusija spremna da tesno sarađuje sa Srbijom kao svojim "istorijskim i strateškim saveznikom".

Rusija je zainteresovana i za veliki saobraćajni rečno-pomorski kanal Dunav - Vardar - Egejsko more, kojim bi se kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku izgradio prolaz koji bi Rusiji, kako kažu u Moskvi, omogućio da izbegava Bosfor i Dardanele. Moskva je uz taj projekt, navodno, čak ponudila i svoje usluge u rešavanju spora između Makedonije i Grčke oko imena.

Crna Gora se navodi kao "rezervni položaj Rusije" u Evropi zbog brojnih nekretnina koje Rusi poseduju u toj zemlji. Moskva bi želela da osnaži "vekovno savezništvo s Crnom Gorom" i zbog mora, pa su, kako piše Jutarnji, ponudili "nekoliko milijardi dolara" da im se omogući izgradnja baze na Jadranu. Vlada Crne Gore odbila je tu mogućnost.

Zemlje u regionu na koje Rusija računa

AP
Evropo, samo me gledaj - poručuje Putin. A Orban se smeška i rado prihvata ruske milijarde.

1. Mađarska - Moskva je odobrila kredit od 10 milijardi dolara za rekonstrukciju i dogradnju jedine nuklearke. Razmatra se mogućnost da se i Mađarskoj ukine zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz EU. Pozvana da je pristupi Turskom toku.

2. Hrvatska - Rusija je zainteresovana za ekonomsku saradnju s Hrvatskom i nudi joj ulaganja u energetsku infrastruturu i izgradnju dve elektrocentrale i učešće u privatizaciji HEP-a. Hrvatska je jedna od retkih zemalja EU s kojima je od uvođenja sankcija zabeležen rast robne razmene.

3. Srbija - Posle propasti Južnog toka, Rusija je pozvala Srbiju da pristupi gasovodu Turski tok. Rusija nudi i vojno-tehničku saradnju i poziva Srbiju da se priključi ruskoj alternativi EU, Evroazijskoj uniji.

4. Crna Gora - Rusija je ponudila milijarde dolara za izgradnju svoje pomorske baze na Jadranu. Vlada CG je to odbila.

5. Makedonija - Rusija je ponudila učešće u Turskom toku. Navodno je sprema da ponudi svoje usluge u sporu s Grčkom oko imena. Rusija je priznala Makedoniju pod tim imenom, a ne kao Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju. Rusija nudi pomoć u izgradnji kanala Dunav-Vardar-Egejsko more kao strateški prolaz.

6. Grčka - Smatraju je ruskim "Trojanskim konjem" u EU. Rusija im nudi jeftiniji gas i želi da Grčka bude glavno čvorište novog gasovoda Turski tok. Razmatra se i mogućnost da Rusije ukine Grčkoj embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.04.2015. 20:33
Odgovor Putina EU banditima je uvek bio daekvatan , proračunat i mudar . Tako će biti uvek jer jednostavno on ima "formulu" za njih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online