Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.04.2015.
08:47
I. Kozarski - Vesti A

Patrijarh oprostio masakre civila

Aleksej Stoljarov, koji se već proslavio provokacijama političara, pozvao je telefonom samozvanog kijevskog patrijarha kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Filareta, lažno se predstavio kao komandant bataljona i dobio oproštaj za masakre civila, mučenje zarobljenika i homoseksualnu vezu sa političarem.

commons.wikimedia.org
Ubistva dobro delo: Samozvanac Filaret

Stoljarov je obnarodovao snimak razgovora koji je pušten na ruskim TV stanicama i na internetu. Na snimku se jasno čuje razgovor u kom se predstavio kao Semjon Semenčenko, poslanik ukrajinske skupštine i komandant najamničkog bataljona Nacionalne garde Donbas kojeg finansira tajkun Igor Kolomojski. Prebogati Kolomojski je nedavno smenjen sa mesta gubernatora Dnjepropetrovske oblasti, ali je zadržao faktičku vlast, kao i u Zaporožju, gde vlada kao knez na feudu raspolaže sa pet bataljona sa ukupno oko 3.000 najamnika.

Lažni Semenčenko zamolio je samozvanog patrijarha da se ispovedi i zatražio oprost za ubistva mirnog stanovništva. Filaret mu je na to odgovorio da se cela crkva kojom rukovodi moli za oprost greha bojovnika Nacionalne garde i nazvao ubistva žitelja Donjecke i Luganske oblasti - dobrim delom.

- Vi radite, trudite se i štitite Ukrajinu pod rukovodstvom Kolomojskog. Sve to su gresi Kolomojskog, a vi pod njegovim rukovodstvom činite dobro delo - čuje se kako na snimku samozvanac teši lažnog Semenčenka.

Raspop pod anatemom

Filaret je letos pretio ruskom patrijarhu Kirilu "toplim dočekom" ako dođe u Kijev. Patrijarh Kiril nije se obazirao na pretnje i mirno je doputovao u Kijev. Godine 1997. Filaret je izbačen iz crkve i na njega je bačena anatema zbog raskolničke delatnosti. Tada se postavio na čelo kanonski nepriznate "Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata".

Osim toga, samozvani patrijarh bio je spreman i da oprosti mučenje zarobljenika. Ne samo da u tome nije našao ništa grešno, nego je za mučenja našao opravdanje u Bibliji. Filaret se pozvao na Stari zavet, iz kog je zaključio da je mučenje dopušteno u cilju zastrašivanja neprijatelja.

- U mučenju nema ničega strašnog, ako se mučitelj bori za pravednu stvar - posavetovao je samozvanac.

Lažni Semenčenko tada je samozvancu priznao i homoseksualnu vezu sa poslanikom i liderom ukrajinske Radikalne stranke Olegom Ljaškom.

- Bio sam kod njega u kabinetu, u Skupštini. Ljaško je tada zatvorio vrata i prišao mi. Nisam mogao da se oduprem - ispovedio se lažni Semenčenko.

Samozvani patrijarh nije se zbunio.

- Ljaška će stići božja kazna. A tebi praštam greh muželoštva kao nagradu za iskreno kajanje - bio je velikodušan samozvanac.

Samozvani kijevski patrijarh nije prvi put u središtu skandala sa izjavama kojima je podržao rat na jugoistoku Ukrajine. Tako je ranije rekao da je izbegavanje mobilizacije grešno, a da oni koji neće da ratuju ne vole svoju zemlju.

POVEZANE VESTI

Petak 03.04.2015. 19:02
Ovo nije patrijarh-patrijarh može samo da moli za oprost a ne da ga daje-to rade katolici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online