Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.03.2015.
12:10
Tanjug A

Donjeck i Lugansk: Kompromis s Kijevom nemoguć

Nikakvi kompromisi sa Kijevom nisu mogući dok ne budu ukinute "sramne odluke" predsednika Ukrajine Petra Porošenka i Vrhovne Rade (skupštine) o posebnom statusu Donjeckog basena na istoku, saopštili su danas lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike(DNR, LNR)Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Reuters
Donjeck: Situacija nije prihvatljiva

- Odbijajući poseban status za Donbas, Kijev je pogazio krhki mir iz Minska i doveo situaciju do ćorsokaka, naveli su oni, dodajući da su Porošenko i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk cinično izvrgli ruglu svoje partnere iz EU, koji su toliko napora uložili u pregovore, preneo je TAS S.

U izjavi se, takođe, navodi da Kijev ne želi mir već "stremi da nasiljem i ekonomskom blokadom uništi Donbas".

Lideri DNR i LNR izrazili su nezadovoljstvo juče usvojenim amandmanima Rade na zakon o posebnom statusu Donbasa, jer su izmenama navedena samo ona naselja koja se nalaze na liniji razgraničenja a ne sve reone, gradove, sela i zaseoke, u kojima treba da bude poseban status, u skladu sa članom jedan Zakona o posebnom statusu.

Pored toga, kako se navodi, u zakonu su izmene koje nisu usaglašene sa DNR i LNR a tiču se određenja uslova održavanja lokalnih izbora, a uvođenje posebnog statusa odlaže se na neodređen rok.

RIA Novosti prenela je izjavu zamenika komandanta štaba snaga DNR Eduarda Basurina da odluka Vrhovne rade Ukrajine da odloži uvođenje posebnog režima samouprave u Donbasu za sada neće izazvati nikakve akcije vojnih snaga samoproglašene republike.

- Kod nas sve ide svojim tokom, po planu bez izmena, odgovorio je on na pitanje da li će zbog ove situacije biti promena u vojnim aktivnostima DNR.

Ta ruska agencija prenela je i reagovanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da Moskva žali zbog odluka Rade.

Prema njegovim rečima, rešenja rade koja je uvođenje posebnog statusa za Donbas uslovila održavanjem izbora, pokušaj je da se preokrenu svi prethodni dogovori.

Lavrov: Rukovodioci nisu prihvatljivi za Kijev

Lavrov je rekao da odluke ukrajinske skupštine uslovljavaju uvođenje posebnog statusa neophodnošću oslobađanja tih teritorija koje su nazvali okupiranim, potrebom da se zamene sve osobe koje je izabralo stanovništvo tih teritorija i "proističe da tek kada tim teritorijama budu rukovodili oni koji su prihvatljivi za Kijev, tek tada će Zakon o posebnom statusu stupiti na snagu".

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da rešenja Rade predstavljaju grubo kršenje dogovora iz Minska.

Rada je u utorak odložila uvođenje posebnog sistema samouprave u Donbasu do održavanja izbora po ukrajinskim zakonima i utvrdila spisak rejona na koje će se zakon odnositi.

Pored toga, ukrajinska skupština odobrila je obaćanje Porošenka Savetu bezbednosti UN i Savetu EU o raspoređivanju međunarodne misije za podršku miru i bezbednosti i glasala da se Donjecka i Luganska oblast proglase privremeno okupiranim teritorijama, podseća RIA Novosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.03.2015. 12:56
Kakav crni spoarazum sa Kijevom...., pa oni ne znaju ko im glavu nosi ! Svaki tel. poziv iz vani im remeti ravnotežu ! Rekoh davno, jedino definitivna kapitulacija Kijeva dovodi do trajnog mira !
Sreda 18.03.2015. 15:12
Taman posla-kompromis.Do kraja care do kraja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online