Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.03.2015.
17:24 >> 17:56h
Tanjug A

FOTO: Merkelova dočekala Ciprasa uz vojne počasti

Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je redovnom aviolinijom u Berlin, gde ga je nemački kancelar Angela Merkel, prema protokolu, dočekala uz najviše vojne počasti.

Ova poseta, od koje se očekuju znaci pomirenja u nemačko-grčkim odnosima, privukla je ogromnu pažnju nemačkih medija, koji pišu da Merkelova želi lično od Ciprasa da čuje kakve planove ima za rešenje grčke dužničke krize.

Cipras i Merkelova se, prema medijskim saznanjima, sastaju prvo u četiri oka, a zatim u malom krugu, na šestom spratu Kancelarske službe.

Osim njih dvoje, na razgovorima su prisutni i portparol nemačke vlade Štefen Zajbert i više šefova različitih odeljenja u Kancelarskoj službi, javljaju mediji, navodeći da je Cipras stigao sa pet članova delegacije, među njima i državni ministar Nikos Papas.

Za Ciprasa se kaže da večeras planira da u nemačkoj prestonici detaljno iznese reformske planove svoje vlade i tako ostavi utisak na Merkelovu.

Cipras će Merkelovoj saopštiti, uz večeru, da će Grci u buduće, između ostalog, ići u penziju sa 67 godina, a da će izuzetno, sa 62, odlaziti da samo oni, koji imaju punih 40 godina radnog staža.

Osim toga, poreske vlasti u Grčkoj će već ovih dana pozvati sve one Grke koji su na "crno" prebacili svoj novac u inostranstvo, da se jave finansijskim službama, kako bi dobili poslednju šansu "za spas", a biće reči i o grčkim namerama o podizanju poreza višak vrednosti na turističkim ostrvima u Egejskom moru, prenose mediji.

Povećanje poreza mogu očekivati i hotelijeri, a i cigarete i alkohol bi trebalo da budu više oporezovani, špekulišu mediji o susretu.

Reuters
Daašnji skup u Berlinu: Podrška grčko nemačkoj saradnji

Cipras pred Merkelovom želi da demonstrira svoju odlučnost da se uhvati u koštac sa svima onima, koji su se decenijama bavili utajom poreza.

Mediji, takođe, ukazuju da su i nemačke firme učestvovale u "podmazivanju" poslova političara, kako bi se omogućili određeni poslovi, ali i o tome da su grčke penzije, uprkos nižim primanjima, samo malo ispod nemačkog nivoa, ali da su same razlike među penzionerima drastične i da svaki peti Grk u starosti ima manje od 500 evra penzije.

Smešten u luksuznom hotelu

Reuters
Dočekan uz vojne počasti

Cipras je u Berlin danas došao redovnom avio linijom, sa izvesnim zakašnjenjem i smešten je u berlinskom luksuznom hotelu "Berlin Marriott Hotel", gde ga je dopratilo pet motociklista u belim odelima, što je najmanja pratnja, pišu mediji, predviđena za šefa jedne vlade.

Troškove prenoćišta u Berlinu snosi, prenose mediji, nemačka država.

Njega je u Berlin pozvala lično Merkelova, mediji kažu nakon što je odnos dvojice ministara finansija - Janisa Vrufakisa i Volfganga Šojblea - postao loš.

Merkelova je time u svoje ruke uzela "slučaj Atina", tako da bi se od ove Ciprasove posete mogli očekivati bar znaci nemačko-grčkog pomirenja.

To, upravo Cipras - sudeći prema nemačkim medijima koji se pozivaju na atinske diplomatske izvore - i želi.

Ciprasa, koji u džepu već ima kartu za 8. april za Moskvu, u Berlinu, izgleda, nije dočekala samo pruska hladnoća, već i malo zubatog sunca, jer je nemačka vlada, neposredno pred njegov dolazak, poslala prve signale spremnosti za kompromis.

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot je u diskusijama o grčkim zahtevima za ratnom odštetom, pokazao naime, otvorenost za podršku ideji o nemačko-grčkom fondu.

Tako bi kompromis u nesporazumima Berlin-Atina mogao da znači da Nemačka, do duše, neće platiti reparaciju za štetu koju su naneli nacisti, ali će dati više novca za nemačko-grčko pomirenje, tumače nemački mediji Rotovu izjavu.

Podrška nemačkih levičara

Članovi i simpatizeri nemačke opozicione partije Levica okupili su se danas ispred Kancelarske službe, neposredno pred susret kancelara Angele Merkel i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, na demonstracijama podrške gostu iz Atine i grčkoj vladi, javljaju nemački mediji. Levica, nastala spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke jedina je nemačka partija koja ima podršku za Ciprasovu kritiku evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.03.2015. 17:34
Nadam se da ce joj reci ono sto je Grcka trebala reci Njemackoj odmah poslije drugog rata.
Ponedeljak 23.03.2015. 17:47
29. априла 1999.год. је Грчки народ гађао 200 британских камиона натоварених сандуцима оружја који је требао шииптарима.Грчки народ су блокирали железничку пругу да би зауставили воз за Скопље који је превозио 72 британска тенка и 31 лако оклопно возило.Грчки народ је у Солуну 1999.год. напао британске војнике. 23. априла 1999.год. Солунска општина је једногласно гласала против тога да Грчка обезбеди позадинску помоћ НАТО трупама који планирају офанзиву на Косово .Хвала наша браћо Грци .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online