Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.03.2015.
07:38
B. Božin - Vesti A

Rusija sprema monetarnu revoluciju (1): Rat za zlatnu rublju

Ruska privreda za sobom ima tešku godinu: cena nafte, njenog najvažnijeg izvoznog artikla, pala je na najniži nivo u istoriji, a nacionalna valuta rublja se tek poslednjih nekoliko nedelja polako oporavlja od katastrofalnog gubitka vrednosti u odnosu na dolar, koji traje već godinu dana. U poređenju sa stanjem u februaru prošle godine, rublja je pala za 40 odsto.

Tanjug/AP
Od februara 2014. godine rublja pala za 40 odsto

Rusija i SAD nalaze se u monetarnom ratu koji potencijalno može da preraste u pravi, a "diplomatski" tonovi između Moskve i Vašingtona ni za vreme hladnog rata nisu bili oštriji, piše nemački portal Infokop.

Čak i u bloku vladajuće elite, koja je uz predsednika Putina, čuju se upozorenja o akutnoj geopolitičkoj opasnosti. Dugotrajne sankcije zbog situacije u Ukrajini dodatno otežavaju položaj Rusije, pa vlada mora da posegne za drastičnim koracima kako bi povećala atraktivnost rublje za inostrane investitore. U ovakvoj situaciji, čini se da je zasnivanje vrednosti rublje na zlatu - verovatnije nego ikada do sada.

Da bi se razumelo zašto bi ovakva promena bila tako velika, neophodno je pogledati u prošlost same Amerike. Po dogovoru iz Breton Vudsa 1944. godine, na kome su predstavnici 44 zemlje postavili temelje današnjeg međunarodnog monetarnog sistema, svetske vlade uvele takozvani zlatno-devizni standard po kome zlato i devize važe kao monetarne rezerve svake države.

majući u vidu tadašnju snagu i moć dolara, ovaj sistem mirno može da se nazove zlatno-dolarski, jer je američka valuta bila oficijelno sredstvo za preračune svih drugih. Nakon 1971. godine, međutim, vlada predsednika Ričarda Niksona počela je nekontrolisano da štampa nove dolare i takoreći zatvorila "zlatni prozor". Na taj način su sve valute svoje vrednosti preračunavale samo u dolarima i postale čisto vrednost na papiru.

Od tog perioda, dakle, čitav svet je učesnik u gigantskom eksperimentu, u kome se svetske zalihe novca zasnivaju na vrednosti papira bez ikakvog fizičkog pokrića.

Potez Rusije mogao bi da donese preokret u ovome. Zlato je već generacijama kamen temeljac stabilnosti svake valute, činjenica koja je proteklih decenija gotovo potpuno zaboravljena. Tek sa izbijanjem finansijske krize 2008. godine, Rusija, Kina i druge zemlje BRIKS-a počele su velike kupovine "varvarske relikvije", kako je zlato jednom nazvao britanski ekonomista Džon Majnard Kejns.

Zapad guši rusku valutu

Ruska država zauzima velike delove Evroazije, geostrategijski najvažnijeg kontinenta. Američki političari, pre svega Zbignjev Bžežinski i Henri Kisindžer, znali su dobro kako da koriste slabosti rublje, koja je osetljiva na zapadnjačke uticaje i lako je manipulisati njenom vrednošću, što onemogućava jačanje Rusije. Majer Amšel Rotšild, jedan od osnivača bankarske dinastije, jednom je rekao: "Dajte mi kontrolu nad novcem jedne nacije, onda me ne interesuje ko kreira njene zakone."

Zalihe ruskog zlata procenjuju se u februaru 2015. godine na 1.208 tona, a samo godinu dana pre bile su 173 tone. Simboličan je i potez Rosija banke, koja je ispred svoje glavne filijale postavila ogromnu skulpturu zlatno obojene rublje, kako bi podvukla stabilnost ruske valute koju čuvaju zlatne rezerve.

Sutra - Rusija sprema monetarnu revoluciju (2): Investiraju u budućnost

POVEZANE VESTI

Utorak 17.03.2015. 08:44
Недајтесе браћо Руси победите санкције дивљег запада .Браћо и сестре Русије немојте бити против свог Преседника Путина као што је био Српски народ против свог Преседника Слободана Милошевића .Народ Србије је окривио Слободана Милошевића да је он крив за санкције према Србији и да је Слободан крив за празне продавнице и инфлацију у Србији .Дали је сада Путин крив за полупразне продавнице и за инфлацију у Русији .Није Путин уопште крив за полупразне продавнице и за инфлацију у Русији већ су криве санкције дивљег запада и тако Русија не може ни да извози нити да увози и зато је дошло до инфлације јер је Русија излована .Србија је добила санкције од читавог света и Русије и народ Србије је окривио Слободана Милошевића да је он крив са инфлацију и празне продавнице .Браћо Руси немојте да се метнете на глупав народ Србије .Живела братска Русија и Путин .
Utorak 17.03.2015. 16:08
I bilo je vreme da tu papirčugu obezvredite.Kao i do sada ćutite i radite.Bravo za Ruse nrk im bog pomogne a i dobar deo čestitog čovečanstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online