Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 16.08.2015.
21:14
jutarnji.hr A

Putin u "ekonomskoj oluji": Da li su sankcije Rusiji počele da uzimaju danak?

Prema zvaničnim podacima ruske vlade objavljenim u martu ove godine, broj siromašnih - onih koji žive s mesečnim prihodom manjim od 135 evra - popeo se na 23 miliona, što je za 5 miliona više nego 2014.

Tanjug/AP
Da li će ruski predsednik uspeti da se izbori sa recesijom: Vladimir Putin

- Dotakli smo samo dno ekonomske krize. Uskoro će početi oporavak - poručio je ruskim građanima ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev, samo nekoliko dana nakon što je statistički zavod objavio da je u periodu od 1. aprila do 30. juna Rusija doživjela privredni pad od 4,6 posto i tako upala u najtežu recesiju u poslednjih šest godina.

Iako većina zapadnih analitičara sumnja u Uljakajeva predviđanja, u Rusiji veruju da će se ove crne brojke uskoro popraviti. Međutim, čak i da tako bude, to će malo značiti građanima koji žive u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru.

Besmislenost rata

Verovartno u celoj Rusiji ne postoji grad u kome se bolje oslikava sva besmislenost trenutnog političko-privrednog stanja u kome se zemlja nalazi. Zbog svoje izdvojenosti od matične nacije, Kalinjingrad je godinama imao status "ruskog Hong Konga", a zbog znatno labavijeg graničnog režima i blizine poljoprivredno razvijenijih država, poput Poljske i Litvanije, i neformalnu titulu ulaznih vrata za veliko rusko tržište hrane.

Novi zid

U praktično svim zemljama zapadne hemisfere broj onih koji na Rusiju gledaju pozitivno je u padu, kao uostalom i broj Rusa koji pozitivno gleda na te iste države. Ta činjenica je pokazatelj da je ekonomska kriza u Rusiji tek jedna od nuspojava puno ozbiljnijih političkih događaja.Četvrt veka nakon rušenja Berlinskog zida, novi zid je u izgradnji, ovaj put u glavama građana Rusije i Evropske unije, piše Jutarnji.

Zbog zvoje lokacije grad je godinama beležio veliki privredni rast, često i veći od 10 posto. A onda je eskalirala kriza u Ukrajini, zapad je Rusiji uveo sankcije, Rusija odgovorila sankcijama na uvoz poljoprivrednih proizvoda sa Zapada, a za Kalinjingrad su nastupili crni dani.

U nekada ekonomski najrazvijenijoj ruskoj regiji danas vlada nestašica najosnovnijih prehrambenih artikala. Nekadašnji bogati izbor hrane danas je nezamisliv, a i ono malo svežeg voća i povrća koje se nađu na polupraznim policama znatno je skuplje nego nekada. Kilogram jagoda, najpopularnijeg lokalnog voća, košta oko 170 dinara, četrdesetak odsto više nego u susednoj Poljskoj. Kupus je, primera radi, poskupeo 60 odsto. Ipak, zbog embarga tog uvoza više nema, pa umesto jeftinijeg voća i povrća, u Kalinjingradu sada jedu hranu uvezenu iz Turske, Kine i Srbije.

Šverc cveta

Takva situacija, kako bi se moglo i pretpostaviti, motiviše švercere. Najnovijim ruskim carinskim propisima dopušten je unos pet kilograma hrane po osobi, ali se pretpostavlja da građani koji svakog dana prelaze iz Kalinjingrada u prekogranična mesta u Rusiju prenose znatno više hrane koja se prodaje na već razvijenom crnom tržištu. Naravno, sve se to događa uz prećutnu dozvolu vlasti, a disciplina se održava periodičkim zaplenama i javnim spaljivanjem nelegalnih pošiljki "evropske hrane".

Sve u svemu, embargo na uvoz evropske hrane izazvao je rast cena od otprilike 21 odsto, što je u kombinaciji s ostalim negativnim faktorima ozbiljan udar na životni standard. Prema službenim podacima ruske vlade objavljenim u martu ove godine, broj siromašnih - onih koji žive s mesečnim prihodom manjim od 135 evra - popeo se na 23 miliona, što je za 5 miliona više nego 2014. i čini 16 odsto ukupne populacije. Ova stopa siromaštva je naviša u Putinovoj eri.

Takođe, ne čudi ni podatak da je za poslednjih godinu dana zabeležen porast razbojništva od 44 odsto, pri čemu se pretpostavlja da je prava brojka i višestruko veća.

Doziranje popularnih i nepopularnih poteza

U takvim okolnostima Putinova vlada je primorana da balansira, pažljivo dozirajući populističke i nepopularne poteze, kako bi održala društvenu stabilnost.

Primera radi, pre nekoliko meseci ruski mediji su stidljivo izveštavali o novom Putinovom dekretu po kome je uvedeno ograničenje maksimalnog broja zaposlenih u federalnom Ministarstvu unutarašnjih poslova na milijun ljudi. S obzirom da većina ljudi ne zna da to ministarstvo ima oko 1,1 miliona zaposlenih, javnost je ostala uskraćena za informaciju da je tom prilikom podeljeno oko 100.000 otkaza. Međutim, samo dva dana kasnije ruska vojska je pokrenula velike vojne vežbe na Arktiku, koje su i te kako bile dobro medijski propraćene.

Ova Putinova strategija za sada deluje odlično. Prema poslednjim istraživanjima, čak 89 odsto Rusa podržava Putina, a 70-ak odsto veruje da je cilj stranih sankcija slabljenje i ponižavanje Rusije.

Ekonomska oluja

Čak i da se prihvati mišljenje ruskih analitičara da se efekti zapadnih sankcija mogu okarakterisati kao vrlo slabi, problem je u tome što će, bar kako za sad stoje stvari, bili oni slabi ili ne, potrajati. Jer, po mnogočemu, recesija u koju je upala Rusija može da se opiše kao "savršena ekonomska oluja", koju pokreću dva ključna faktora.

Prvi faktor su svakako međunarodne sankcije koje su prvenstveno rezultirale značajnim izlivom kapitala iz Rusije, što je uticalo na ruske kompanije i banke - naročito one državne - koje su poslovale na bogatijem zapadnom tržištu. S druge strane, veliki pad cene nafte u zadnjih godinu i po dana osakatile su vrednost osnovnog ruskog izvoznog proizvoda - nafte i plina, što je direktno smanjilo priliv stranih valuta u zemlju. Sve to zajedno je dovelo do pada vrednosti nacionalne valute, a to do inflacije, koja je u prvih tri meseca 2015. iznosila velikih 16 odsto.

Najgore od svega je što "ekonomska oluja" ima domino efekat. Zbog pada vrednosti rublje, počele su da rastu cene svih uvoznih proizvoda, a kako istovremeno nisu rasle i plate, padala je kupovna moć građana. Kako su Rusi za svoje plate mogli da kupe manje proizvoda i usluga, tako je padala i ukupna vrednost potrošnje, a time i aktivnost ekonomije, pa i porezni prihodi države.

Pad rublje

Nevolja Rusije je u tome što više od dve trećine izvoza čine izvoz nafte i plina, a njihova cena na globalnom tržištu u samo godinu i pol dana pala je sa 100 na 50 dolara za barel. A kako je nafta referentna cena za ceo niz drugih sirovina, to se očitovalo i na ruske prihode u izvozu niza drugih roba - gvožđe, ugalj, plemenite metale i uranijum.Procena ruske vlade je da ovakva situacija ne može da potraje duže od dve do dve i po godine, a zalog stabilnosti u tom periodu trebale bi da budu veoma bogate ruske devizne rezerve, koje trenutno iznose oko 350 milijardi dolara.

Ipak, produži li se period niske cene nafte, a vrednost rublje nastavi da pada, i ogromne rezerve će se brzo istopiti. Na koji način Putin planira da se nosi sa krizom poprilično se lako može pročitati iz činjenice da je jedino ministarstvo koje je izuzeto iz programa štednje - Ministarstvo obrane.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.08.2015. 22:18
Хахахахахаха, усраше обрачунавају цене у динарима!!! Или то ови Сорошеви нови(гов)нарчићи не знају шта пишу.....које је ово С-Р-А-Њ-Е
Nedelja 16.08.2015. 21:38
Besmislenost rata Verovartno u celoj Rusiji ne postoji grad u kome se bolje oslikava sva besmislenost trenutnog političko-privrednog stanja u kome se zemlja nalazi.............Ako je besmislica braniti drzavu kako onda da nazovemo stanje u Srbiji.??? Smisleni nemar?
Nedelja 16.08.2015. 22:17
Najveca samoobmana Srbska je ocekivanje da hrvati spoznaju i priznaju svoje zlocine. Oni u vecini znaju za sve svoje zlocine ali ih dozivljavaju na bolestan nacin kao volju Gospodnju i nesto nasta su oni imali pravo. Cak ih i nevidjeno izivljavanje na zrtvama ne opominje da su u sluzbi necastivog a ne kao sto oni vjeruju u sluzbi Gospoda. Ne dopire do njih istina da je Gospod Bog covjeko//ljubiv i milostiv i zapovjedi njegove, ne ubi, ne pozeli nista tudje oni nisu sposobni da shvate.A kako i da shvate kad oni koi bi im trebali prenjeti nauk Hristov samo se iza krsta sakrivaju. Kao sto kaze nas narod: Kada grmi i djavo se iza krsta sakriva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online