Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.03.2015.
20:42
sputniknews.com A

"Amerika ne shvata koliko joj je potrebna jaka Rusija"

Vlast SAD ne shvata koliko je za nju važna jaka i napredna Rusija, kaže predsednik Saveta za odnose SAD-Rusija i izvršni direktor Rusko-Američkog Tihookeanskog partnerstva (RATOP) Derek Norberg u izjavi za RIA Novosti.

Reuters
Rusija spada među najveće kupce hartija od vrednosti SAD-a: barak Obama i Vladimir Putin

- SAD nisu dovoljno svesne činjenice da je njima samima u interesu da Rusija bude ekonomski jaka i napredna, a ne siromašna - rekao je Norberg. Po njegovom mišljenju 2jaka Rusija predstavlja ekonomski stimulans za Evropu i ceo svet, između ostalog i Ameriku".

On je podsetio da je "jaka Rusija značajan kupac američkih hartija od vrednosti“. Između ostalog, "Vlada Ruske Federacije je u tokom poslednjih godina stalno bila među deset najznačajnijih kupaca hartija od vrednosti Ministarstva finansija SAD, koje su od ogromne važnosti za američki budžet“.

- Pošto je ruska ekonomija oslabila, ili su je oslabile zapadne sankcije, Rusija ne može više da kupuje ove papire i vremenom će prodavati aktivu koju poseduje“, smatra ovaj stručnjak. Po njegovom mišljenju, "to predstavlja fundamentalnu opasnost za SAD, koju američke vlasti, izgleda, ne razmatraju dovoljno obziljno“. On smatra da to može dovesti do jačanja pozicija Kine kao glavnog kupca američkih hartija od vrednosti.

- Jasno je da će američki finansijski model biti ugrožen ukoliko bude previše zavisio od jedne strane vlade. Pogotovu ako se radi o Kini - uveren je Norberg.

Članovi Saveta za odnose SAD-Rusija su velike kompanije iz obe zemlje, između ostalog, 2Exxon Mobil“, aviokopmanija "Jakutija“ i Američko-Ruski poslovni savet (ARPS).

RATOP se pozicionira kao „jedini međuregionalni forum SAD i Rusije koji objedinjuje privatni sektor, regionalne i federalne vlade“. Cilj njegove delatnosti je "širenje trgovine i saradnje između istoka Rusije i zapada SAD“.

POVEZANE VESTI

Subota 14.03.2015. 21:17
Обама зове Путина телефоном : - Владимире,захтевам да твоје трупе одмах напусте Украјину или.....- претеће је звучао преседник САД . - Извини,није нам намера била да уђемо у Украјину,рећи ћу им да хитно продуже за Пољску да даље освајају......Обама назове Путина на црвени телефон : - Путине молио бих те за услугу,наша фабрика кондома је изгорела и хитно требамо 10 милиона кондома,да зауставимо пренасељеност. - Нема проблема,још нешто ? каже Путин . - Да,и волео бих да су плаве боје и примерне нашој мушкој популацији 25cm дуги и 8cm пречника - направи се Обама важним . - Ок,но проблем.рече Путин стиснутим усницама .Позове Путин директора фабрике кондома : - Можете ли послати у Америку 10 милиона кондома плаве боје 25cm дуге и 8cm пречника . - Нема проблема,одмах,још нешто ? Путин промисли и рече : На сваком додајте натпис : MADE IN RUSSIA,SIZE SMALL
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online