Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 13.03.2015.
08:38
I. K. - Vesti A

Nacista sam, tim se dičim

Oren Dorel, novinar američkog "USA today" , objavio je istraživanje u kojem je naveo da u kijevskom međunarodnom puku Azov ratuju vojnici koji otvoreno govore o svojim nacističkim shvatanjima.

Reuters
Pušteni s lanca: Nacisti više ne kriju ideologiju

Azov broji oko 900 boraca koji su raspoređeni u Marijupolju i američki novinar ističe da se stanovništvo negativno odnosi prema njima. Dorel je uradio intervju sa instruktorom puka koji sebe naziva Aleks.

On mu je priznao da je nacista, a na uniformi nosi malj skandinavskog boga Tora kojim se identifikuju neonacisti. Aleks je Dorelu sa osmehom rekao da su makar polovina njegovih ratnih drugova istomišljenici i poklonici te mračne ideologije.

"Predstavnik Azova podvlači da podržava ideju jake vlasti u Ukrajini, kao što je to bilo u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata, jedino što on ne odobrava genocid nad Jevrejima", piše Dorel.

Međutim, nacistima iz Azova bilo bi komplikovano da se javno izjasne kao antisemiti. Predsednik Ukrajine i glavni komandant vojske Petro Porošenko poreklom je Jevrej iz okoline Odese i otac mu se zvao Aleksej Valjcman.

On se oženio Jevgenijom Porošenko 1956, takođe Jevrejkom, i uzeo njeno prezime. Ne navodi se zašto je to učinio, ali u Ukrajini je antisemitizam česta i snažna pojava. Jevrej je i moćni dnjepropetrovski tajkun i gubernator Igor Kolomojski, koji finansira čitav niz različitih dobrovoljačkih jedinica.

Navodi se da istom narodu pripada i Arsen Avakov, ministar policije poreklom iz Jermenije, kao i čitav niz ukrajinskih oligarha i funkcionera. Stoga je teško i zamisliti da neonacisti iz Azova pokažu antisemitizam i izraze svoje stvarno mišljenje o Holokaustu.

Sve to nije smetalo predstavniku ukrajinskog generalštaba pukovniku Alekseju Nozdračevu da vojnike Azova nazove rodoljubima koji su rešili da žrtvuju svoj život za Ukrajinu. On je ipak obećao da će uskoro da budu istražene "žalbe žitelja Marijupolja na prestupničko ponašanje dobrovoljaca iz Azova".

Protest Centra Simon Vizental

U baltičkim zemljama takođe su neonacisti počeli slobodno da ispoljavaju svoje bezumlje. Uoči Dana nezavisnosti Litvanije ulicama glavnog grada Vilnusa prošlo je oko 1.000 njih sa litvanskim i ukrajinskim zastavama. Uzvikivali su:"Litvanija Litvancima".
U maršu su učestvovali njihovi istomišljenici iz Estonije, Letonije, Velike Britanije i Ukrajinskog Desnog sektora, osnivača Azova. Nedavno je slično bilo u estonskoj prestonici Talinu, kada su neonacisti održali bakljadu uz odgovarajuće parole.
Ipak, Litvanci su se negativno izjasnili o događaju i uglavnom kažu da je trebalo da vlasti zabrane marš. Zabranu je tražio i Centar Simon Vizentala čiji su predstavnici naveli da će glavnom ulicom da marširaju "neonacisti i ultranacionalisti".

POVEZANE VESTI

Petak 13.03.2015. 08:53
A šta nam u međuvremenu priča EU....? Demokratija, pravo čovjeka, pravo homoseksualaca, usvajanje djece od strane homoseksualnih parova, njihovo vjenčavanje..., a ovdje danas, kao kod nas juče su podržavali i podržavaju ekstremizam i na/cizam ! Kako to da nazovemo jednim imenom, ako ne licemjerje ? Kako to da samo i jednostavno optužuju Rusiju za sitaciju u ex Ukrajini, kako to da su samo uveli sankcije Rusiji, od kojih i sami trpe ? Neviđena manipulacija masama !
Petak 13.03.2015. 08:45
Вучић : " Нацииста сам ,тим се дичим". " Немачка је велики савезник и велики пријатељ Србије ". Вучић : " Србија у ЕУ и НАТО ". Шешељ и Слободан : " НЕ у ЕУ и НАТО " .
Petak 13.03.2015. 08:47
ангелица и нјен полтрон драм-о се-р се исто диче са вама КРЕТЕНИ-МА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online