Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 09.02.2015.
21:35
Blic A

" Nezaustavljanje Putina je kao nezaustavljanje Hitlera"

Estonski predsednik Tomas Hendrik Ilves uporedio je "inertnost i nereagovanje Zapada na poteze Rusije" sa situacijom iz 1938. godine, kada su Evropa i SAD "ostale neme na Hitlerovo okupiranje delova teritorije Čehoslovačke".

Beta/AP/RIA-Novosti/Presidential Press Service/A. N.
Vladimir Putin je tiranin 20. veka smatra Filip Hamond

- Istorija nas je naučila da nereagovanje nikome ništa dobro nije donelo. Minhen 1938. godine bi morao da bude velilka lekcija svima - izjavio je predsednik Estonije.

Kritici i napadima na Vladimira Putina pridružio se i ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hamond, koji je optužio ruskog predsednika da se ponaša kao "tiranin iz 20. veka".

Francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan izjavio je da bi se "plašio najgoreg" ukoliko bi mirovni pregovori propali.  

- Putinove izjave kojima provocira baltičke države, zatim Kazahstan, jasna su indikacija da njegovi ciljevi prevazilaze Ukrajinu. Ako ga ne zaustavimo tamo, možda ćemo sutra imati problem sa njim u Estoniji. Ne kažem da će se to desiti, ali on nam je dao dovoljno razloga da se bojimo da to može da se dogodi. Najveći izazov nacionalne bezbednosti svih demokratskih zemalja na svetu je da zaustave Kremlj - izjavio je Tomas Hendrik Ilves, predsednik Estonije, koja je članica NATO alijanse.  

On je dodao i da se "još uvek ne boji invazije Rusije, ali da se moraju preduzeti određeni koraci kako bi se zaustavilo rusko bahato i neodgovorno ponašanje u regionu".

Šef britanske diplomatije Filip Hamond dao je nekoliko izjava pred sastanak u Minsku koje su sve samo ne u duhu mira.  

- Jedino primirje koje sa njima treba potpisati je ono u kojem se odriču Krima koji su nezakonito oteli. Ne smemo se postaviti tako da nam bude eugodno da to zahtevamo. Ovaj čovek (Putin) je poslao vojsku u suverenu državu, i poput tiranina iz 20. veka oteo deo njene teritorije - oštar je bio Hamond i dodao da ne vidi nijedan razlog za tolerisanje "bezobraznog i zastarelog ponašanja Kremlja".  

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland učestvovaće na mirovnom sastanku u Minsku, koji je zakazan za sredu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da očekuje "donošenje brojnih bitnih odluka u Minsku".

Angela Merkel će, sa druge strane, o rezultatima pregovora uredno obavestiti predsednika SAD Baraka Obamu, koji usled ranije isplaniranih obaveza nije mogao da otputuje u Belorusiju i prisustvuje sastanku.  

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD i njeni evropski saveznici "ujedinjeni u strategiji diplomatije po pitanju ukrajinske krize."

Sa druge strane, tradicionalno "tvrđi" stav zauzeo je vremešni senator Džon Mekejn, koji se ne libi da predloži "rešenja" koja skoro uvek uključuju oružje.

- Ukrajinci ginu a mi im šaljemo ćebad i hranu. Ćebad ne pomažu protiv ruskih tenkova. Njima se mora poslati odbrambeno oružje, mnogo oružja - izjavio je ratoborni Mekejn.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 21:40
On bi trebalo da zna o čemu priča. Niko nije pomagao Hitleru kao Estonci, Letonci...
Ponedeljak 09.02.2015. 21:59
Zanimljive su ove podg*uzne muve... Ne znam samo da li je ovoj budali poznato da Rusi kad hoće - oni se ne zaustavljaju - sve dokle hoće ?
Utorak 10.02.2015. 08:22
neka krenu ...ha,haaa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online