Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.02.2015.
08:30
Business Insider A

Sedam razloga zašto prorusi pobeđuju u Ukrajini

Situacija u Ukrajini se sve više pogoršava i Sjedinjene Države razmatraju mogućnost slanja oružja ukrajinskim snagama. Kako prenosi “Biznis insajder”, mnogi stručnjaci ističu da Americi ističe vreme za suzbijanje ruske agresije protiv Kijeva.

Beta/AP
I na Zapadu svesni da su prorusi znatno uspešniji u ratu na istoku Ukrajine

U novom izveštaju Altantskog veća, sačinjenom u saradnji sa Institutom “Brukings” i Većem Čikaga o globalnim pitanjima, traži se slanje pomoći u iznosu od tri milijarde dolara, uključujući i oružje.

U dokumentu su detaljno opisani razlozi zbog kojih prorusi pobeđuju:

Proruske snage uživaju značajnu vojnu prednost nad ukrajinskim oružanim snagama, uključujući sledeće:

Superiornost u vazduhu

Proruske snage poriču sposobnost ukrajinskih snaga za napad, prikupljanje informacija, manevrisanje i snabdevanje svojih snaga u ukrajinskom suverenom vazdušnom prostoru. Ukrajinske snage su obustavile sve vazdušne operacije u istočnoj Ukrajini zbog efikasne proruske primene ručnih protivraketnih sistema (MANPADS), kojima su oborene brojne ukrajinske letelice sa fisknim i rotirajućim krilima, kao i naprednih raketa zemlja-vazduh, kao što je BUK (NATO oznaka SA-11/17), za koji mnogi veruju da je 17. jula 2014. oborio avion kompanije “Malejža er”

Obaveštavanje, nadzor, izviđanje

Proruske snage koriste bespilotne letelice (uključujući i Aesop 100 i bespilotne letelice za nadgledanje posle katastrofe) za nadletanje ukrajinskih snaga, često u vreme artiljerijskih i raketnih napada, koje verovatno prikupljaju informacije u vidu snimaka i fotografija kako bi pomogle u proceni efikasnosti napada, kao i obaveštajne signale radi praćenja pretežno šifrovane ukrajinske komunikacije.

Komanda i kontrola

Proruske snage koriste bezbedne/šifrovane sisteme komunikacije i vlastitu mrežu mobilne telefonije, dok ukrajinske snage nemaju sisteme za prikupljanje informacija u vidu signala ili njihovo ometanje.

Elektronski rat

Proruske snage koriste napredne sisteme za blokadu komunikacije i GPS-signala, ometanje ukrajinske komande i kontrole, manevrisanje snagama, vazdušne operacije i traženje ciljeva.

Artiljerija i rakete

Fonet/AP
Artiljerija proruskih snaga nanosi veliku štetu ukrajinskoj vojsci

Proruske snage koriste artiljeriju dugog dometa i višecevne raketne sisteme, kao što je GRAD, koji ispaljuju veliku količinu municije na udaljenost od 30-40 km.

Snabdevanje i logistika

Rusija šalje zalihe proruskim snagama preko neobezbeđene ukrajinsko-ruske granice u Donječku i Lugansku oblast.

Utočište

Rusija obezbeđuje savetnike, obuku, oružje, opremu i utočište separatistima i njihovim ruskim partnerima koji su spremni da učestvuju u operacijama unutar Ukrajine. Ukrajinskim snagama je zabranjeno da gađaju ciljeve u Rusiji.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 14:55
Niate baš sasvin u pravu.Možda postoji i osmi razlog pobede-a to je bore se srcem i za pravu stvar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online