Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.02.2015.
07:50
I. K. A

Amerikanci ubijaju Ruse

Armija Novorosije saopštila je da su američki instruktori batalili obučavanje snaga kijevske hunte i direktno se uključili u borbu.

Beta/AP
Rat i mir: Biciklista na položaju Armije Novorusije

Prema navodima saopštenja, sve češće se dešava da borci Armije Novorosije budu pogođeni snajperskim hicima krupnog kalibra. Na osnovu toga zaključeno je da su američki instruktori usled serije poraza Ukrajinaca bili prinuđeni da ostave osnovni zadatak i učestvuju u borbama u pokušaju da spreče slom marionetskog režima u Kijevu. Osim toga, komanda Armije Novorosije raspolaže podobnim obaveštajnim podacima o američkim instruktorima i to ne samo iz privatnih vojnih kompanija.

Kijevske vlasti nedavno su priznale da mnoštvo stranaca služi u njihovim formacijama, ali su se uzdržale da iznesu detalje. Međutim, ruski izvori navode da se osim instruktora američke vojske u Ukrajini nalazi i oko 500 pasa rata iz privatne kompanije Akademi. Navodi se da je reč o kompaniji Grejston, ali je naziv firme promenjen kako bi bili zametnuti tragovi krvavog posla.

Rusi pariraju

Amerikanci su već hunti zvanično poslali 20 radara za otkrivanje artiljerijskih položaja. Reč je o osetljivim aparatima koji mogu da otkriju i dejstvo minobacača. Slične radare nadomak naše granice koristili su Britanci kako bi olakšali juriš Albanaca na Košare. Kijev se uzdao da će tim radarima da omogući uspehe, međutim, dva dana kasnije Armija Novorosije pokazala je posmatračima Oebsa da raspolaže radarima iste namene.

Američki instruktori pojavili su se još početkom sukoba. Mnogi su otišli iz Ukrajine letos kada su dvojica ranjena, a jedan ubijen dok su vikend provodili na plaži Azovskog mora. Na kupanju i sunčanju daleko od linije fronta iznenadio ih je snajperista.

U isto vreme "Njujork tajms" piše da vojna komanda NATO i zvaničnici vlade SAD planiraju da podrže slanje oružja kijevskoj hunti. Navodi se da predsednik SAD Barak Obama još nije odlučio o slanju oružja, ali da njegova administracija to sve češće pominje zbog sve žešćih sukoba u kojima snage kijevske hunte gube inicijativu i trpe taktičke poraze i gubitke, posebno u ratnoj tehnici.

List navodi da bi trebalo da bude objavljen izveštaj koji će "podstaći SAD da Ukrajini pošalju defanzivno oružje i opremu, uključujući bespilotne izviđačke letelice i protivtenkovsko oružje, u vrednosti tri milijarde dolara".

Međutim, američko oružje već je prisutno u Ukrajini i tekst "Njujork tajmsa" mogao bi samo da se odnosi na legalizovanje tog procesa. Pre dva meseca harkovski partizani uništili su konvoj kamiona sa američkim protivtenkovskim raketama. Napad se dogodio na autoputu ka Donjecku, kod Izjuma, a nekoliko raketa partizani su zaplenili i iskoristili da napadnu vojna skladišta goriva i kolone sa pojačanjima. Rakete su istovarene iz američkog transportnog aviona na harkovskom aerodromu.

Takođe je prikazano oružje proizvedeno u SAD, a nađeno proteklih dana kod zarobljenih i mrtvih vojnika hunte.

Poljaci krvavi do lakata

Osim Amerikanaca, prema navodima Armije Novorosije, u ukrajinski građanski rat do lakata su ruke umočili u krv i Poljaci. Oni takođe imaju privatnu vojnu kompaniju, a nalaze se severno od Lugasnka. Čak je pokazan video snimak na kom je uočljiva poljska zastava na položaju. Reč je uglavnom o artiljercima koji su mesecima kasapili grad. Deo poljskih najamnika uništen je još prilikom zauzimanja luganskog aerodroma. I poljska vlada saopštila je da je spremna da isporuči oružje, ali samo "onoliko koliko je Kijev spreman da plati".

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 17:33
Pa to je obuka na terenu.Završnica obuke.E ko je naivan poverovao da će zlo sedeti s mirom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online