Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.02.2015.
17:43
Beta A

Varufakis i Šojble se slažu da se nikako ne slažu

Grčki i nemački ministri finansija, Janis Varufakis i Volfgang Šojble izrazili su neslaganje po više pitanja i naveli da nisu našli rešenje za probleme evro zone.

Beta/AP/M. S.
Slažemo se da se ništa ne slažemo: Volfgang Šojble i Janis Varufakis

- Ne slažemo se zapravo o tome šta treba sada da uradimo - rekao je Šojble na konferenciji za štampu u Berlinu posle sastanka sa svojim grčkim kolegom. On je dodao da se jesu "složili o tome da se ne slažu".

Varufakis koji je završio svoju evropsku turneju važnom posetom Berlinu, nije čak otišao ni toliko daleko.

- S moje tačke gledišta nismo se čak složili da se ne slažemo. Složili smo se da počnemo razgovore, kao partneri sa zajedničkom željom da se nađe zajedničko rešenje za evropske probleme - rekao je Varufakis.

Danas je bio prvi sastanak predstavnika Grčke i Nemačke od kada Grčka ima novu koalicionu vladu, a nije se ni očekivalo da će na ovom sastanku biti doneta neka rešenja, rekla su dva zvaničnika.

Delimično otpisivanje grčkog duga nije bilo na dnevnom redu, istakla su obojica.

Varufakis je rekao da Grčka čini sve da ne dođe u situaciju da ne može da otplaćuje svoje dugove, i da pokušava da ponovo pregovara o svom ogromnom dugu, dan posle jučerašnje odluke Evropske centralne banke koja komplikuje finansiranje grčih banaka i grčke države.

Evropska centralna banka (ECB) ukinula je mogućost da se grčke banke refinasiraju kod nje uz obveznice grčke države kao garancije.

Šojble je rekao da razgovori o grčkom dugu treba da se vode s trojkom predstavnika poverilaca - Evropskom komisijom, MMF-om i Evropskom centralnom bankom, i odbacio je ideju da se promene sagovornici Grčke što njena nova vlada traži.

Šojble koji tvrdo insistira na sprovođenju budžetske štednje u Evropi, rekao je da pred svojim grčkim kolegom nije mogao da sakrije nepoverenje u neke mere koje je najavila nova grčka vlada koje po njegovom mišljenju ne idu u dobrom pravcu.

Pomoć Nemačke u borbi protiv neonacizma

Grčkoj je "potrebna" Nemačka da zaustavi napredovanje neonacista, pripadnika stranke Zlatna zora, koja je postala treća politička snaga u toj zemlji, izjavio je danas u Berlinu novi grčki ministar finansija Janis Varufakis.

- Nemačka treba da bude ponosna na činjenicu da je ovde nacizam iskorenjen - rekao je Varufakis novinarima u Berlinu posle susreta sa svojim nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

- A ja, kada se budem večeras vratio kući, u parlementu ću zateći stranku, treću po političkoj snazi, koja nije neonacistička stranka, nego nacistička - dodao je on, aludirajući na Zlatnu zoru.

- Potrebno nam je da uz nas bude nemački narod, da nam nemački narod pomogne u borbi protiv mizantropije - kazao je Varufakis, pozivajući da se ne ponovi 1933. godina kada je dolazak Hitlera na vlast, "podelio ponosne evropske narode".

- Od svih Evropskih zemalja, Nemci najbolje razumeju tu jednostavnu informaciju. Kada se predugo ponižava jedna ponosna nacija... ta nacija u jednom trenutku počne da ključa", kazao je grčki ministar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 21:22
Stega-Mengele-Srafstok
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online