Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.02.2015.
08:20
Lj. Ivanović - Vesti A

Varufakis razbio Trojku

Novi ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je da se njegova zemlja više neće povinovati diktatu Trojke (EU-Međunarodni monetarni fond-Evropska centralna Banka) te da će Atina odsad pregovarati direktno s čelnicima institucija Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Beta/AP
Novi ministar finansija Grčke Janis Varufakis: Moja zemlja se više neće povinovati diktatu Trojke!

Varufakis je dodao i da njegova vlada nema nameru da zatraži produženje programa finansijske pomoći u finansiranju javnog duga.

Na zajedničkoj konferenciji predsednika evrogrupe Jerun Dejselblum i ministra Varufakisa bilo je u najmanju ruku neprijatno. Varufakis je jasno poručio da su građani poručili na izborima da ne žele više štednju i da nova vlada nema mandat građana da nastavi pregovore s Trojkom.

- Postoji velika razlika između institucija EU i Evropske centralne banke i MMF-a. Mi smo već započeli razgovore s njima i smatramo ih našim partnerima - rekao je Varufakis.

Jerun Dejselblum je bio šokiran onim što je čuo, na kraju sastanka, uz ne baš zvanično rukovanje šef Evrogrupe rekao je novom grčkom ministru Varufakisu:
- Ubio si Trojku.

Varufakis je imao spreman odgovor:
- To je tvoj problem.

Američki ekonomista i nobelovac Pol Krugman smatra da je politika Sirize sasvim očekivana i opravdana.

Odmah da napuste evro

Nemački finansijski eksperti Matijas Vejk i Mark Fridrih smatraju da još samo radikalni kurs može da pomogne prezaduženoj zemlji. Oni smatraju da postoje dve mogućnosti. Ili će Grčka otpisom dugova i večitom transfer-unijom i dalje da vegetira i propada, ili će proglasiti nacionalni bankrot. Grčka mora odmah da napusti evro, što bi moglo dovesti do pogoršanja, ali će na duži rok pomoći zemlji.

- Da bismo razumeli politički zemljotres koji se odigrao u Grčkoj, treba se vratiti u maj 2010. i stendbaj aranžman Grčke sa MMF-om, pod čijim nadzorom su članovi takozvane Trojke produžili rok otplate grčkih dugova u zamenu za paket štednje i reformi. To je značajan dokument, u najgorem smislu. Preko naizgled razumnog i realističnog predloga, Trojka je prodavala ekonomsku fantaziju, a građani Grčke su je kupovali i plaćali njenu visoku cenu - navodi Krugman.

Po ekonomskim prognozama ovog aranžmana, mere štednje je trebalo da imaju zanemarljiv uticaj na rast i zaposlenost. Kada je dogovor postignut, Grčka je već bila u recesiji, ali je predviđano zaustavljanje pada, stezanje kaiša 2011. i oporavak od 2012. Predviđalo se da će nezaposlenost i dalje značajno rasti, od 9,4 odsto u 2009. do skoro 15 odsto u 2012, ali da će onda početi ubrzano da opada.

- Ono što se desilo bila je ekonomska noćna mora. Umesto da se 2011. završi, grčka recesija je dobila na ubrzanju. Dno nije dotaknuto sve do 2014, a do tada je zemlja prošla kroz potpunu depresiju sa nezaposlenošću od ukupno 28 odsto, od čega skoro 60 odsto mladih. Grčki dugovi su u gorem stanju nego pre početka programa. Grčka vlada preko poreza ubira veći deo bdp nego pre, ali je on sam rapidno pao i ukupni prihod od poreza je smanjen. Pad bdp je izazvao i ključni fiskalni poremećaj, odnos duga prema bdp je porastao. Budući da je Cipras pobedio, i to ubedljivo, evropski zvaničnici bi trebalo da se uzdrže od poziva na odgovornost i nastavak svog programa. Oni su izgubili kredibilitet za to, a program koji su nametnuli Grčkoj nikada nije valjao. Nije bilo načina da on uspe - zaključuje Krugman.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.02.2015. 12:19
Jos jedan iz "klececeg voda".
Nedelja 01.02.2015. 12:27
Vracace dug i pitace da li ima jos !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online