Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.01.2015.
05:46
N. Jokić - Vesti A

Zona evra preti Grčkoj

Janis Varufakis (53) imenovan je za ministra finansija u novoj grčkoj vladi, a od ove vesti juče se digla kosa na glavi briselskoj administraciji, a posebno čuvenoj trojci grčkih poverilaca (MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka). U Briselu su juče i prekjuče zasedali ministri finansija EU i ekspresno poručili da neće popustiti pred zahtevima Atine.

Beta/AP
Evropa mora da se promeni: Janis Varufakis, novi grčki ministar finansija

 - Biti deo zone evra znači ispuniti dogovore iz prošlosti - izjavio je Jereon Dijselbloem, predsednik Evrogrupe (ministri finansija država zone evra).

Finski ministar finansija Aleksander Štub je ipak rekao da su ostavljena otvorena vrata za novu grčku vladu i da je EU spremna da pregovara o mogućem produženju roka za otplatu dugova. MMF je takođe poručio da je spreman da nastavi da "podržava" Grčku ističući da "ne može da zamisli" da Grčka napusti zonu evra. Ne slučajno, jer bi izlazak Grčke koštao zonu evra 1,2 triliona evra prema neutralnim procenama i pitanje je da li bi evropska monetarna zajednica ovakav potres uopšte preživela.

Novi grčki ministar finansija upozorio je u predizbornoj kampanji da "Grčka nema šta da izgubi".

- Ako EU ne bude htela da pregovara bolje je umreti i setiti se duha Grčke iz 1940. godine - rekao je grčki ministar u jednom intervjuu.

U prevodu to znači da ako EU ne pomogne Grčkoj da pokrene svoju ekonomiju kako bi mogla da vraća dugove, Atina će izaći iz zone evra, ali to znači da će sa sobom u propast povući i ceo postojeći evropski finansijski sistem.

Varufakis je čovek koji se usudio da poruči evropskim kancelarijama i Briselu da bi Grčka mogla da natera Evropu da se promeni. Prosto rečeno protivnik neoliberalne ekonomije čije je osnovno pravilo da se tržište organizuje samo što u praksi znači da kada banke zarade novac zadrže zaradu za sebe, a kada ga izgube u berzanskom kazinu - onda to plaćaju poreski obveznici odnosno narod. Pritom direktori tih banaka u deficitu dele milionske bonuse.

- Dosta je s tim ciničnim prebacivanjem bankarskih gubitaka na leđa najslabijih poreskih obveznika - kaže Varufakis i insistira da u grčkoj nije reč o grčkoj krizi već o evropskoj krizi i da je štaviše reč o sistemskoj krizi neoliberalnog ekonomskog modela.

Varufakisov plan

Varufakisov plan za izlazak Grčke iz ekonomske i političke katastrofe počiva na četiri stuba. Prvi je grčki dug: nova vlada će tražiti da ritam njegove isplate zavisi od ekonomskog rasta Grčke, a ne kao do sada da EU novim kreditima. Drugi su reforme koje neće uništiti zemlju i državne sektore kao prosveta i zdravstvo.

Treći stub su investicije koje grčka vlada ne može da reši bez pomoći EU. Evropskoj centralnoj banci biće predloženo da bi da kupi grčke obligacije i tako održi nisku kamatu za grčke dugove. Četvrti stub je rešavanje grčke humanitarne krize kakvu smo do sada u Evropi viđali samo za vreme ratova.

Od profesora do ministra

Janis Varufakis, Grk i Australijanac, studirao je u Velikoj Britanijii predavao je do nedavno na Univerzitetu u Teksasu. Bio je prvo savetnik desnog centra Antonisa Samarasa. Okrenuo se Sirizi kada ga je 2010. godine kontaktirao Cipras i njegovi savetnici sa kojima je "razmenjivao ideje". Obrijane glave, u odeći žive boje - očekuje se da će razbiti uobičajeno uštogljeno sivilo na budućim sastancima evro-grupe.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.01.2015. 05:57
Тако је браћо Грци!!!Недајте се ЕУ паразитима и крвопијама.
Sreda 28.01.2015. 07:45
Za samo prva 24 casa svoje vlada, Cipros je: 1. Odbio da mu popa sveti vodicu na inauguraciji. 2. Polozio venac na groblje streljanim grckim komunistima. 3. Primio ruskog ambasadora. 4. Napravio koaliciju sa politickim neprijateljem i dokazao da je pragmaticar. 5. Skresao vladu na pola. 6. Najavio drasticno kresanje vojnog budzeta. 7. Poslao EU memorandum kojim trazi kresanje grckog duga. 8. Zatrazio promenu uloge i organizacije Evropske Banke. 9. Predlozio TOTALNU zabranu spekulativnih bankarskih "proizvoda". 10.Podneo zahtev za dodatno oporezivanje bogatasa. 11.Predlozio ukidanje drzavnih povlastica i koncesija Crkvi. 12.Zatrazio ostre ZATVORSKE kazne za prevarantsko prikrivanja kapitala. 13.Podigao minimalnu nadnicu od NAJMANJE 750 Evra MESECNO. 14.Dao nalog za subvencionisanje hipotekarnih dugova najsiromasnijima 15.Podneo zakonski predlog da se banke, pruge, poste i vodovod nacionalizuju. 16.Predlozio izmenu izbornog zakona 17.Predlosio davanje državnih, bankarskih i crkvenih zgrada na korištenje beskućnicima 18.Nalozio besplatni doručak i ručak deci u školama 19.Predlozio Besplatno zdravstvo za nezaposlene i beskućnike. 20.Uveo jednake plaće za muškarce i za žene Za tih istih 24 casa, vlada Aleksanda Vucica je: 1. Rekla korisnicoma kredita u svajcarskim francima da krepaju. 2. Obavestila finsku vladu da ce se masovna optustanja i neoliberalnna "reforma" (citaj: masovna beda) u Srbiji nastaviti punom parom.
Sreda 28.01.2015. 08:41
karajte bagru naci-stičku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online