Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.02.2015.
09:23
B. Božin - Vesti A

Remilitarizacija nemačke diplomatije (4): Pacifisti uhvaćeni u Aušvic-zamku

Na nivou činjenica postoje brojne značajne razlike između nacističkog genocida i srpske politike prema Kosovu, smatra istoričar Kurt Grič u svojoj analizi kosovskog konflikta i NATO intervencije 1999. godine.

Reuters
Slobodan Milošević

Tako su, na primer, albanski teroristi, ili već prema uglu gledanja, "borci za slobodu iz UČK", ubijali Srbe i državi Srbiji lojalne Albance (do 1998. godine UČK je ubila više Albanaca nego Srba), da bi postigli svoj cilj - nasilno odvajanje Kosova od Beograda.

Na to su sa nepotrebnom oštrinom reagovale srpske/jugoslovenske antiterorističke jedinice i tako su sa svoje strane takođe uticale da eskalira građanski rat. I dok je sredinom oktobra 1998. godine uz posredovanje Oebsa srpsko nasilje drastično opalo, UČK je pojačavala svoj teror sa ciljem da provocira srpske jedinice na reakciju i time pruži povod NATO-u da se umeša u konflikt.

Ovo je i uspelo spornim masakrom u selu Račak sredinom januara 1999. godine, kao i "diktatu" iz Rambujea koji je odmah nakon toga usledio (Volfgang Petrič), kao i insceniranjem Slobodana Miloševića kao novog Hitlera u masovnim medijima (slično kao i predstavljanje Gadafija 2011. godine kao beskrupuloznog diktatora).

Nema pregovora, u rat!

Propast politike pregovaranja upotrebiti kao argument za vojnu eskalaciju ili čak preventivni rat nije ništa novo - dešavalo se, na primer, u Folklandskom ratu 1982. godine, a posebno zastrašujući je primer propagiranja tog metoda prilikom napada na Irak 1991. godine. Invazijom na Irak 2003. i mešanjem u građanski rat u Libiji 2011. godine, ovaj metod je ponovo upotrebljen. U prvim mesecima 2012. godine isti argument je masovno kružio u vezi sa mogućim napadom Amerike i Izraela na Iran. Činjenice da svaka vojna intervencija drastično povećava broj poginulih (u slučaju Kosova broj žrtava je udesetostručen NATO intervencijom) bivaju prikrivene.

S obzirom na navodni nedostatak alternativnih rešenja, mnogi su se zbog stvarnih i masovnih povreda ljudskih prava (kojih je bilo na svim stranama, kako albanskoj, srpskoj, tako i od strane etničkih manjina) dali zavesti idejom "da sprečavaju novi holokaust".

Pacifisti, socijalisti i levi liberali kretali su se pravo u "klopku Aušvica", u kojoj su na kraju ostali zarobljeni. Morali su da se priklone moralnoj superiornosti onih koji su se pozivali na holokaust.

Ovo zbog toga jer je u jednom ideološkom društvu "otpornom na činjenice" uvek u pravu onaj koji se prvi u argumentaciji pozove na Aušvic.

Kroz višemesečno ideološko uprošćavanje sukoba na Kosovu na "ugnjetače" i "ugnjetavane" i ubeđivanje da Srbija ima nameru da svoju teritoriju očisti od kosovskih Albanaca, pojačano kroz izveštaje o navodnim i stvarnim masakrima, brojni NATO kritičari su izgubili uvid u činjenice.

Veoma mali broj njih, kao što je to činio pacifistički politikolog Teodor Ebert, tražio je povratak analitičnosti. Glavni problem protivnika rata bio je da su bez nedostatka činjenica u diskusiju mogli da unesu samo svoje časne namere.

Međutim, ako kao alternativa stoji sprečavanje genocida, pacifistički motivi (da se rat uvek mora odbaciti), socijalistički (odbijanje imperijalističkog rata) ili levo-liberalni (da se rat bez mandata međunarodne zajednice mora odbaciti) se nalaze u daleko podređenijoj poziciji.

Bez činjenica, na nivou ideologije, protivnici intervencije nisu imali ništa da suprotstave najjačem argumentu zagovornika koji je glasio:

"Da je u ono vreme postojao takav stav, rat protiv hitlerovske Nemačke nikada ne bi ni morao da bude vođen."

SUTRA - Remilitarizacija nemačke diplomatije (5): Kosovo nije bilo Bosna

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online