Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 02.02.2015.
10:51
B. BOŽIN A

Remilitarizacija nemačke diplomatije (1): Bundesver spreman za nove ratove

Počevši od 24. marta 1999.godine, NATO je 78 dana bombardovao Jugoslaviju, sve dok u junu nije prihvaćeno stacioniranje zapadnih vojnika u kriznoj provinciji Kosovo. Nemačka je učestvovala u agresiji, ali se postavlja pitanje - zašto? Zašto je intervenisao vojni pakt, koji je tada još bio definisan kao odbrambeni savez, a da zapravo nije bio atakiran?

Reuters/H. H.
Učešćem u NATO intervenciji u Srbiji 1999. Nemačka je pokazala da vodi ratove, ne uprkos, već upravo zbog svoje prošlosti

Pitanja su koje postavlja nemački "antimejnstrim" istoričar Kurt Grič u članku objavljenom na sajtu TELEPOLIS-a, koji "Vesti" prenose u nastavcima.

Argument je, objašnjava ovaj istoričar, glasio da se pomaže Albancima na Kosovu koji su "ugnjetavani od strane Srbije". Kako, međutim, nisu imali ovlašćenje Saveta bezbednosti UN, oni su intervenciju opravdali time da žele da spreče "preteći genocid".

Međutim, o "novom Aušvicu", kako je izjavljivao nemački šef diplomatije Joška Fišer, nije moglo biti ni govora, tvrdi Grič, podsećajući na to da je i generalni sekretar UN Kofi Anan konstatovao da Srbi i Albanci podjednako snose odgovornost za dugogodišnji politički konflikt, koji je 1998.godine eskalirao u građanski rat. On je pozvao na političko rešenje, ali je to zapadni vojni savez ignorisao i umesto toga krivicu pripisao "novom Hitleru" - Slobodanu Miloševiću.

To nije sprečilo vazdušne napade, zbog kojih je stotine hiljada ljudi izbeglo ili proterano, konstatuje Grič. NATO je u aprilu 1999.godine povodom 50-godišnjice postojanja ipak odlučio da ubuduće interveniše svuda u svetu gde je to potrebno "za dobro potlačenih naroda".

Ono što su sami pozdravljali kao "korak ka globalnom osiguranju mira", drugi su kritikovali kao mutaciju jednog odbrambenog u agresorski savez i korak u pravcu osvajačkih ratova. Nemačka, koja je od 1945. godine prvi put ponovo ušla u rat, pokopala je zajedno sa bombama na Beograd dotadašnji moto "Nikad više rat" i zamenila ga novim "Nikad više Aušvic!"

Poznavalac Balkana

Doktor Kurt Grič je rođen 1976. godine u Meranu, u Italiji. Studije istorije i nemačke filologije je završio na Univerzitetu "Leopold Francens" u Inzbruku, a radi kao predavač u Graubindenu i saradnik je na Institutu za savremenu istoriju u Inzbruku. Napisao je publikacije "Insceniranje pravednog rata", "Intelektualci, mediji i Kosovski rat", zatim "Peter Handke i pravda za Srbiju", kao i "Čisto oduševljenje ratom", "Nemačka i rat na Kosovu", a objavio je i brojne članke i održao predavanja i radionice sa težištem na južnu Evropu i politiku Zapada u kosovskom konfliktu.

SUTRA - Remilitarizacija nemačke diplomatije (2): Holokaust retorika Joške Fišera

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.02.2015. 13:57
"Nemačka je učestvovala u agresiji, ali se postavlja pitanje - zašto? Zašto je intervenisao vojni pakt, koji je tada još bio definisan kao odbrambeni savez, a da zapravo nije bio atakiran"? Bravo za redakciju, da jednom za sva vremena razjasnimo, da je to bila zlocinacka agresija NATO-a na SRJ.
Ponedeljak 02.02.2015. 11:54
Zlocinacka nemacka genocidna ubica milione ljudi........Znaci oni nijesu ljudska bica nesto poput gustera te da s njima nema pregovora u stvari za njih nema mesta na planeti.......Oni su pretnja za celo covecanstvo...........Ono sto cccp ne dovrsi ce da se sprovede u buduce vrijeme..............pokojnim nemcima svaki trag ce da nestane...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online