Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.02.2015.
09:13
B. Božin - Vesti A

Remilitarizacija nemačke diplomatije (5): Kosovo nije bilo Bosna

Ukoliko bi se učešće Bundesvera u NATO ratu protiv Srbije objasnilo izvršavanjem obaveze prema saveznicima, to bi značilo zamagliti političku volju nemačke političke elite da u ratu učestvuje kao potpuno ravnopravni saveznik, tvrdi istoričar Kurt Grič.

wikimedia.org

Gerhard Šreder i Joška Fišer rano su prepoznali da će učestvovanje u ratu maskiranom u humanitarnu intervenciju, značiti dugo željeni povratak u "normalitet" - korišćenje vojne sile kao sredstva spoljne politike.

I upravo zbog toga što su posebno Zeleni kao opoziciona partija uvek odbijali takvu remilitarizaciju, oni su delovali manje sumnjivo kao neko ko će Nemačku ponovo dovesti u krug nacija koje vode ratove. Navodno, to nije trebalo da bude rat, već sasvim suprotno - sprečavanje još goreg genocida.

A nemačka istorija je trebalo da pruži dokaz za to da jedna "pročišćena" nacija ne samo da sme ponovo da vodi rat, već to i mora.

Nemcima rat, Americi moć

Nemačka je, na primer, prvi put posle 1945. godine vodila rat i dobila prostor za spoljnopolitičko delovanje. Najveći uspeh je ipak postigla Amerika, kojoj je uspelo da uspostavi presedan i izvuče NATO izvan veto-zone Saveta bezbednosti UN. Za "svetski mir" tako više nisu zadužene samo UN.

Istovremeno je višestruko podvlačeno da je Nemačka u okviru NATO-a uzela učešća u okončanju rata u Bosni, doduše tada u formi nenaoružanih letova. Pri tome, ovaj argument u slučaju rata na Kosovu nije održiv jer dok je za vreme rata u Bosni postojala saglasnost Saveta bezbednosti UN, u slučaju Kosova je nije bilo.

Ali, osim ovih pravnih, bilo je i drugih značajnih razlika, Na Kosovu je jedna grupa, koja je od strane BND (nemačke Savezne obaveštajne službe) i SAD označavana kao teroristička, vršila naoružane napade na državnu silu, dok su se u Bosni tri strane borile međusobno u građanskom ratu.

Kosovo je, pokazuju uspesi inače slabo podržane misije Oebsa KVM, moglo da bude zadovoljeno i bez toga da cela SR Jugoslavija bude izložena višemesečnom masovnom bombardovanju, što je još jedna razlika u odnosu na Bosnu.

Ipak, te 1999. godine su u igri bili čvrsti interesi: izgradnja NATO-a kao odlučujućeg sredstva američke politike u Evropi, vojna emancipacija Nemačke i takođe preobražaj NATO-a iz odbrambene organizacije u jednu koja može delovati i izvan svojih granica. Zaštita Albanaca bila je sporedna stvar.

Ciljevi vojne koalicije bili su:
1. pokazati da njeno postojanje i posle kraja hladnog rata još uvek ima neku svrhu,
2. promena iz odbrambenog u intervenicionistički savez i
3. profit pojedinih članica.

"Kosovski rat" je poslužio da otvori vrata za vojne akcije zapadne alijanse širom sveta, koja svoje ekonomske, strateške i geopolitičke ciljeve sada može da ispunjava pod plaštom humanitarne pomoći. U osnovi se ne radi o uvođenju i očuvanju ljudskih prava, već o neokolonijalističkoj i neoimperijalističkoj politici. Ne ljudski životi - već tržišta, ne humanitarna pomoć - već rapoređivanje trupa i borba za resurse kao motor za nove ratove. Kosovo je bilo samo početak, zaključuje nemački istoričar Kurt Grič.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online