Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.01.2015.
06:53
I. Kozarski - Vesti A

Ukrajini preti Staljingrad

Armija Novorosije opkolila je oko grada Debaljcevo 8.000 vojnika kijevske hunte koji su sada nadomak sudbine nemačke Šeste armije u Staljingradu. Rusima je ostalo još oko 10 kilometara da potpuno "sklope klešta", ali je jedini put do Debaljceva pod stalnom artiljerijskom vatrom i neupotrebljiv za snabdevanje ukrajinskih snaga, upućivanje pojačanja i premeštanje jedinica.

Beta/AP
Sveštenik kraj tela izginulih ukrajinskih vojnika

Debaljcevo se nalazi na glavnoj komunikaciji između Donjecka i Gorlovke sa Luganskom, i Kijev je uporno branio taj džep u nadi da će im poslužiti za novu ofanzivu. Međutim, komanda Armije Novorosije od prekida primirja 13. januara razigrala je ceo front, fingirala juriš na Marijupolj i još nekoliko pravaca i naterala ukrajinski generalštab da rasipa rezerve i nagađa o pravcu osnovnog udara.

A onda su usledili udari kod sela Troickoje i severoistočno od Gorlovke. Početni uspeh se održava i Armija Novorosije zaobišla je ukrajinske položaje severno od Svetlodarska koji su oslonjeni na dva velika veštačka jezera. Ukrajinci su na to odgovorili dovlačenjem rezervi, ali bez uspeha.

Srbi u rovu

Odred dobrovoljaca Srpski husari nalazi se utvrđen u naselju Peski, istočno od aerodroma Donjecka. Tu je nadiranje zaustavljeno, ali su se između njih i aerodroma probili Rusi, čime su se u opasnosti od opkoljavanja našli Ukrajinci pred naseljem Peski i u Avdejevki, odakle mesecima svakodnevno artiljerijom razaraju grad i ubijaju civile.

U nedelju uveče usledili su uspešni udari Armije Novorosije i južno od jezera. Sa druge strane autoputa Kozački puk zauzeo je Sanžirovku i sada su između njih samo autoput i gola stepa. Nema više nijednog naseljenog mesta u kom bi se Ukrajinci utvrdili, a već su primećene izviđačko-diverzantske grupe Rusa na autoputu. Kozački ataman saopštio je da se početkom napada na Sanžirovku razbežala trećina ukrajinskog garnizona.

Ukrajinske snage opkoljene u Debaljčevu još imaju mogućnost za proboj iz okruženja. Međutim, Kijev se drži se parole Ni koraka nazad, a ukrajinski mediji prećutkuju preteću katastrofu. Osim toga, snage Novorosije stalno napadaju opkoljene kako bi im onemogućili da se odvoje i pođu u proboj prema severu.

Ukrajinske snage uvele su na raznim pravcima veliki deo svojih rezervi, a identifikovano je šest bataljonsko-taktičkih grupa. Armija Novorosije još nije uvela u boj strategijsku rezervu koncentrisanu po dubini svoje teritorije i izveštači s terena nagađaju kad će i gde da usledi udar usmeren na rasecanje ukrajinskog fronta. Međutim, u ovoj fazi još se niko ne usuđuje da prognozira konačan ishod.

Severoistočno od Debaljcevskog kotla, snage Novorosije ušle su u Popasnaju. Tamo se vode ulične borbe uz podršku tenkova. Pad Popasnaje otvoriće Armiji Novorosije put ka drugoj liniji ukrajinske odbrane na tom pravcu Artjomovsk-Konstantinovka. Iza te linije nalazi se Slavjansk i granica Harkovske oblasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.01.2015. 09:15
Ne pominje se vise "pobunjenici i prorusi " sada pisete o Armiji Novorusije i Rusima . Sta reci, svaka cast redakciji, bravo Vesti !
Utorak 27.01.2015. 15:34
Vidi vidi-pd pobunjenika proruskih snaga to preraste u armiju.Pa armija je to uvek i bila i biće.
Utorak 27.01.2015. 12:15
Kvo gije pa legav na zemlju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online