Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.02.2015.
08:50
I. K. A

CIA ubila generala

Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, optužio je CIA i Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) da su ubili Isu Munajeva. Reč je o odbeglom "generalu" čečenskih pobunjenika koji je poginuo kod Debaljceva, grada oko kog je Armija Novorosije opkolila 8.000 vojnika marionetskog režima u Kijevu.

youtube.com/NewsFront
Predsednik Čečenije okrivio Ameriku za njegovu smrt: Isa Munajev

Munajev je predvodio grupu od dvadesetak Čečena koja je proglašena za brigadu i nazvana u čast Džohara Dudajeva, vazduhoplovnog generala koji je po raspadu SSSR pokušao da ocepi Čečeniju od Rusije. Munajev je pobegao posle propasti pobune u Dansku, gde je dobio politički azil i osnovao antiruski pokret Slobodni Kavkaz, zdušno podržan na zapadu.

Po izbijanju sukoba došao je u Ukrajinu i proglasio sebe "ličnim neprijateljem Putina". Mnogi su tada smatrali da je time uputio izazov Kadirovu, koji je lojalan Kremlju i iz petnih žila trudi se da se u Čečeniji ne ponovi tragedija 90-ih.

Unapređen terorista

Na mesto Munajeva Kijev je postavio Adama Osmajeva, koji je u Ukrajini okrivljen za podmetanje eksploziva u stanu u Odesi i pripremanje atentata na Vladimira Putina. Međutim, osuđen je u Rusiji, i to na 10 godina. Ukrajina ga nije izručila po preporuci Evropskog suda za ljudska prava. Osmajev je robijao u Ukrajini, a posle smene režima pušten je nakon odležane dve godine. Nedelju dana kasnije ispostavilo se da ratuje na strani Kijeva.

Tako se desilo da su u isto vreme u Donjeck stigli čečenski dobrovoljci da štite narod i ratuju protiv Kijeva. Borci koji su iskustvo stekli ratujući s Rusima bili su među najuspešnijim u odbrani aerodroma Donjecka, a u borbi je delovalo sasvim čudno kada bi se prolomilo "Alahu akbar", što Ukrajincima ledi krv u žilama, jer znaju s kim imaju posla.

Molba za milost

U periodu ponedeljak na utorak dogovoreno je lokalno primirje u debaljcevskom kotlu, kako bi se izvezli civili. Komande dva bataljona ukrajinske armije iskoristile su taj period da pošalju parlamentarce i zatraže slobodan izlaz iz okruženja.
- Odbili smo ih. Poslali su nam dvojicu potporučnika. Komandiri vodova ne mogu da predstavljaju bataljone - rekao je izvor iz komande Treće brigade Armije Novorosije.

Isa Munajev najavio je odlazak u Debaljcevo i ubijen je dva dana kasnije, a Kadirov za to optužuje Ameriku.

- Njegovo ubistvo po nalogu ukrajinskog (SBU) i agenata CIA organizovali su Adam Osmajev i Amin Okujev, jer je postao smetnja njihovim ciljevima. Munajev nikada nije bio ratnik i muškarac. Može li Čečen da ostavi svog komandanta u boju? A Munajev je pobegao iz Groznog i ostavio svog predsednika - rekao je Kadirov i pozvao Čečence koji ratuju na strani Kijeva da se vrate kući.

Razvoj događaja mogao bi Kadirovu da da za pravo.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 17:46
Pa ljudi!Je li to moguće!Zar miroljibiva CIA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online