Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 13.01.2015.
05:49
N. Jokić - Vesti A

Evropa upala u kandže Amerike

Dan posle marša protiv terorizma, koji je u Parizu okupio više od milion građana i šezdesetak stranih političkih lidera, život u Francuskoj počeo je da se vraća u "normalu" s neizbežnim pitanjem: "Šta dalje"? Iz Pariza je poslata poruka da Evropska unija treba da pooštri nadzor spoljnih granica Šengenske zone i da države treba da ojačaju međusobnu saradnju kako bi se sprečilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta. Ovo je dogovoreno na sastanku ministara policija 11 država EU i SAD uz učešće američkog ministra pravosuđa Erika Holdera i ministra nacionalne bezbednosti Kanade Stivena Blenija.

EU zbog udara terorista pooštrava kontrole granica
 

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev izjavio je posle sastanka da su svi ministri EU bili odlučni da se hitno uvede jedinstven evropski registar popisa putnika, što bi omogućilo razmenu informacija o avionskim putnicima između država EU, uz zagarantovanu zaštitu ličnih podataka. Učesnici sastanka su se, takođe, saglasili da je radi efikasnije borbe protiv terorizma neophodno da se uspostavi partnerstvo s internet operaterima i da se u što kraćem roku povuku svi sadržaji koji "pozivaju na mržnju i teror".

Iako je Kaznev naglasio da sve treba da se sprovede uz poštovanje "temeljnih građanskih sloboda", njegova izjava nagoveštava da bi EU sada mogla da pristane na ono što je već godinama sporno između Vašingtona i Brisela i što je bilo tema žestokih rasprava u Evropskom parlamentu, a to je razmena ličnih podataka putnika u vazdušnom prekookeanskom saobraćaju. Naročito se Francuska dosad protivila prenošenju ličnih podataka na način kako su to tražili Amerikanci jer je to donekle bilo u suprotnosti s postojećim zakonima o pravu na privatnost.

Francuski elektronski mediji skoro bez izuzetka bavili su se pitanjem donošenja novog zakona o terorizmu, iako je takav zakon poslednji put donet pre samo dva meseca! Mnogi novinari već su u nedelju, bez obzira na emocionalnu atmosferu marša, izrazili strah da će se borba protiv terorizma voditi na račun slobode govora, da će Francuska po modelu SAD, uvedenom posle terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001, morati da bira između demokratije i bezbednosti.

Patriotske zloupotrebe

Iz redova desnog centra, čiji je lider bivši predsednik Sarkozi koji nikada nije krio da mu je Bušova administracija uzor, dolaze otvoreni predlozi da Francuska donese svoj Patriotski zakon. To je vanredni zakon koji je u SAD na snazi od 2001. godine u ime borbe protiv terorizma. Patriotski zakon značajno je smanjio građanske slobode, omogućio da bude smanjena i u segmentima ukinuta demokratska kontrola obaveštajnih službi što je, ispostavilo se, dovelo do dramatičnih zloupotreba kao što su programi za mučenje i bespravna izručenja, te kidnapovanja u gangsterskom stilu umesto hapšenja s nalogom tužioca i pravom na advokata.

Ministar Kaznev najavio je i tešnju saradnju s američkim obaveštajnim službama u razmeni podataka. Da takve razmene dosad nije bilo dovoljno potvrđuje i podatak da su američke službe imale braću Kuaši na crnoj listi, a da su njihove francuske kolege izgleda tek u petak iz "Njujork tajmsa" saznale da su braća bila na obuci u Jemenu! Kaznev je i najavio ubrzanu modernizaciju francuske obaveštajne službe.

Ministri 11 država EU su se dogovorili da bitno pojačaju razmenu obaveštajnih i drugih podataka o mrežama i delovanju terorista, posebno onih koji odlaze i vraćaju se u Evropu. Zbog toga će veća ovlašćenja dobiti pravosudni mehanizam EU Eurojust i policijska agencija Europol. Ove dve evropske institucije nikada dosad nisu pokazale posebnu efikasnost, a jedan iskusni francuski policijski oficir nazvao ih je "kozmetičkim organizacijama".

POVEZANE VESTI

Utorak 13.01.2015. 12:03
"Ministar Kaznev najavio je i tešnju saradnju s američkim obaveštajnim službama u razmeni podataka. Da takve razmene dosad nije bilo dovoljno potvrđuje i podatak da su američke službe imale braću Kuaši na crnoj listi, a da su njihove francuske kolege izgleda tek u petak iz "Njujork tajmsa" saznale da su braća bila na obuci u Jemenu! Kaznev je i najavio ubrzanu modernizaciju francuske obaveštajne službe". Jeli moguce da, gospodar Francuske, Amerika nije htela da im dostavi obavestajne podatke.
Utorak 13.01.2015. 05:53
evropa je cisto americka kolonija , ili rat na balkanu ili ga imaju u kuci tj. samoj Evropi , pa sad izvolite , nadam se pobjedi razuma
Utorak 13.01.2015. 11:31
Veliki poraz Putina posle pruzenog azila Snoudenu ! "Genijalni" potezi "mudrog" Putina izjalovise se ! Putin je preko Snoudenovih informacija pokusao da posvadja EU sa Amerikom , ali ...sipak ! Cak sto vise proizveo je bumerang tj. kontraefekat .... Frustriran izazvao je krizu u Ukrajini ,a sad muci muku sa budzetom , inflacijom , rubljom....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online