Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 07.01.2015.
22:31
Beta, blic.rs, vecernji.hr A

Uhapšeni napadači na pariski nedeljnik?

Francuske vlasti uhapsile su trojicu osumnjičenih za ubistvo 12 ljudi u redakciji časopisa "Šarli Ebdo", javlja izveštač britanskog "Gardijana". Britanski medij navodi da je informacije dobio od portparola francuske policije. "Gardijan", međutim, ukazuje da se ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev relativno nedavno objavio medijima, ali nije pomenuo hapšenja.

Beta/AP
Francuski mediji tvrde da je policija uspela da identifikuje napadače na nedeljnik "Šarli Ebdo"
 

Nešto ranije, pariske gradske novine "Metronews" javile su da je policija identifikovala trojicu napadača na magazin "Šarli Ebdo", za kojima i dalje traga. Francuski dnevnik Mond (Le Monde) takođe javlja, pozivajući se na policijske izvore, da su trojica napadača identifikovana, bez daljih detalja.

"Njihova imena, prezimena i datumi rođenja su u rukama policije. Večeras, nekoliko sati posle strašnog napada na magazin Šarli Ebdo, identiteti trojice osumnjičenih bili su poznati policiji", navodi pariski “Metronews“ u svom internet izdanju.

Kako navodi ovaj izvor, radi se o tri muškarca starih 18, 31 i 34 godine.

Dvojica tridesetogodišnjaka, francuskog državljanstva su braća rođena u desetom arodnismanu u Parizu. Imena su im Said Kuaši i Šerif Kuaši. Državljanstvo najmlađeg napadača Hamida Murada, bez stalnog prebivališta, još nije poznato, navodi list.

Za najmlađeg osumnjičenog zna se, međutim, da se prošle godine upisao u poslednju godinu gimnazije u Remsu, gradu koji se nalazi oko 130 kilometara severoistočno od Pariza.

Predveče je lokalni list L'Union en Ardennais pisao da se istraga kreće prema Remsu i da se pretražuju kvartovi u tom gradu, kao i da policijski helikopteri nadleću neke delove grada.

Jedan od osumnjičenih napadača Šerif je, prema navodima, već poznat policiji. Suđeno mu je 2005. za učestvovanje u mreži koja je slala džihadiste u Irak, nazvanoj "Iračka mreža 19. pariskog arondismana".

On je navodno sa desetak kolega podstrekivao desetak mladih da idu da se bore u Iraku između 2003. i 2005. Pozvan je na sud 2005. kada se sam spremao da ode u Irak. On se tada ovako pravdao pred sudom:

"Što se više približavalo vreme za polazak, to sam više želeo da odustanem. Ali da sam to uradio rizikovao bih da me smatraju kukavicom".

Tada je osuđen na tri godine zatvora, od čega 18 meseci uslovno.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.01.2015. 23:53
Meni je žao onih dva policajaca. Ostalo mi nije jer kada je bombardovan RTS i kada su stradali naši novinari i tehničari, nisu francuski novinari pokazali ikakvo negodovanje i protest !
Četvrtak 08.01.2015. 10:00
Drvlje i kamenje na Zapad i opravdavanje teroristickog cina muslimana od strane rusofila (nerazumljivo)...(toboze -karikaturom uvredjen "najsvetiji").... nerado bih podsetio zaslepljene rusofile (sta vam cini mrznja prema Zapadu !?) koji su zaboravili 2002 i 2004 godinu tj. moskovsko pozoriste Dubrovka i mozda najsramniji teroristicki cin ikada i tragedija djaka u mestu Beslan . Cime su tada bili isprovocirani muslimani ???
Sreda 07.01.2015. 23:09
Vjerovatno su djelovali samostalno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online