Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.01.2015.
08:45
N. Jokić - Vesti A

"Republikanski marš" danas u Parizu

Francuska je juče bila i dalje u šoku pošto je prethodne večeri okončana trodnevna drama s teroristima i taocima čiji je bilans bolan: sedamnaest žrtava atentatora koje je su snage bezbednosti likvidirale u gotovo istovremenim akcijama u petak uveče.

Reuters
Na mukama: Franosa Oland sa saradnicima
 

Za danas je zakazan "Republikanski marš" na koji je predsednik Republike pozvao sve građane. Velika je nepoznanica da li će se francuski muslimani i u kom broju odazvati pozivu, uprkos podršci koju su dali brojni imami poručujući da su "teroristi oteli islam koji im ne pripada". U maršu će, prema najavama, učestvovati i brojni evropski lideri. Francuski premijer Vals ipak priznaje da je "to događaj s velikim rizikom".

Podsetimo, u akciji policije 40 kilometara istočno od Pariza, ubijeni su Said i Šerif Kuaši, atentatori na redakciju "Šarli Ebdo". Izrešetani su u pokušaju da probiju policijski obruč.

Gotovo istovremeno u akciji specijalaca ubijen je terorista Ahmed Kulibali koji je u jednoj pariskoj jevrejskoj radnji držao 15 talaca, što je mnogo više nego što se pretpostavljalo. Kulibali se bukvalno bacio na specijalce kada su oni krenuli u juriš kroz izlog prodavnice. U radnji su pronađena četiri nepomična tela, a troje talaca je napadač ubio čim je upao u prodavnicu.

Neki od kupaca koji su se zatekli u radnji, sakrili su se u veliki rashladni uređaj, pa ih Kulibali nije ni primetio.

Zvali teroriste

Posle svega postavlja se i pitanja u vezi s ponašanjem medija u ovom haosu. Naime, brojne redakcije su zvale telefonom štampariju u kojoj su bila opkoljena braća Kuaši, pa je čak jedan od njih dao intervju?! Govorio je za BFM internet TV i potvrdio da napad izvode kao članovi Al Kaide iz Jemena, gde su obučavani. Snimak je doduše objavljen tek po završetku akcije, ali se postavlja pitanje da li novinari na taj način mogu da ometaju delovanje policije. I u jevrejskoj radnji taoci svedoče da je telefon stalno zvonio.

Prema nekim informacijama, ušavši u tu radnju, terorista je odatle pozvao policiju telefonom, ali nije dobro spustio slušalicu. To je omogućilo bezbednjacima da slušaju "prenos" onoga što se tamo događalo. Krenuli su u akciju kada su čuli da Kulibali počinje molitvu, što je ritualna priprema islamista za akciju.

Znaju se detalji i iz mesta Damarten an Goel, severoistočno od Pariza, gde su u štampariji bila opkoljena braća Kuaši. Kako se kasnije ispostavilo, oni nisu držali taoce, ali nisu ni znali da se jedan radnik zatekao u prostorijama kada su upali i da se sakrio na drugom spratu, shvativši da je reč o teroristima. Ovaj mladić je navodno bio u kontaktu sa policijom preko mobilnog telefona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online