Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 06.12.2014.
19:49
Srna A

"Gasovod za Tursku svodi Ukrajinu na nulu"

Šef ruskog energetskog giganta "Gasprom" Aleksej Miler izjavio je da izgradnja novog gasovoda iz Rusije za Tursku svodi na nulu ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje, te da ova kompanija neće više raditi sa konačnim potrošačima i da će zemlje EU morati da kupuju gas na granici Turske i Grčke.

Evropa će morati da kupuje gas na granici Turske i Grčke: Aleksej Miler
 



"Obezbedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju", dodao je Miler.

On je za TV Rusiju istakao da je zaustavljanje projekta "Južni tok" korak ka promeni modela rada "Gasproma" na tržištu Evrope i podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora u Tursku, namenjenog evropskom tržištu, umesto stare maršrute "Južnog toka" do Bugarske, bila odluka predsednika Rusije i Turske.

Miler tvrdi da zbog promena u projektu "Gasprom" neće biti na gubitku.

"Što se tiče novca `Gasproma`, ništa neće propasti. Investirali smo oko četiri milijarde evra u gasnotransportnu infrastrukturu na teritoriji Rusije za izgradnju Južnog koridora za dopremanje gasa u Krasnodarski kraj, radi isporuke u kompresorsku stanicu Ruskaja. I sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj", pojasnio je Miler.

S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od "Južnog toka" izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi metara kubnih gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.

On je napomenuo da je Turska dobila potpuno suprotno, jer joj je EU "jednostavno poklonila gasni ventil".

"Mislim da Turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu sa Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu", ocijenio je Miler.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 21:51
Samo naivani misle da je Putin niko i ništa pgledajte taktiku gas će preusmeriti prema turskoj jer se je turska razočarala u EU,,sada će EU,ostaviti na cedilu i okrenuće pritiskita na Tursku da oduastane od gasa ,a Ukrainu i EU će zavaditi i veći nered napraviti u Ukraini jer će izgubit gas i EU pa će protivnici EU u ukraini dignuti glas i napraviti haos biće veselo tako da će pravi ukrainci Kličkova i druge izdajnike obesiti za jajca na onom istom trgu gde su pravili mitinge i zločine biće bežanije iz ukraine živi bili na proleće eto Janukovića i Putina na trgu u Kijevu ,bravo Putine care svecu pravosklavni
Subota 06.12.2014. 21:46
Vidim buducnost turska ce biti napadnuta od strane amera zbog ovog
Subota 06.12.2014. 21:17
U pokusaju da EU iskomplikuje Rusiji poziciju kako geopoliticku tako i energetsku u stvari je tu poziciju iskomplikovala sama sebi. Ako Rusi navuku gas u Tursku i zatvore Ukrajinski gasovod zatvorice ga u stvari i EU te ce ova htela ne htela morati da ga kupuje na turskom terminalu. Kako ce EU dopremiti gas sebi to ce biti tek pitanje za milion dolara tako da verujem da ce Srbija opet postati aktuelna jer je kapacitet transporta preko Grcke vrlo ogranicen. U svakom slucaju Rusi nece vise da mole u korist nekog drugog i pocece da igraju tvrdu igru. Na kraju krajeva i nasa vlada je bila na tankom koncu da obustavi gradnju jer je vec pocela da obstruise izgradnju uz pritiske EU i ko je tu kriv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online