Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.12.2014.
04:55
D. Lukić - Vesti A

Kameronovo "ili" - ili Briselu

"Evropski hazard" Dejvida Kamerona preti da mu se na sledećim parlamentarnim izborima obije o glavu, upozoravaju sva najnovija istraživanja javnog raspoloženja u Britaniji.

Idu izbori: Dejvid Kameron
 

Većina Britanaca bi da zemlja ovog trenutka izađe iz Evropske unije. Premijer obećava da će im to omogućiti na referendumu, ali će pre toga pokušati da ostane u Zajednici tako što bi u pregovorima sa Briselom Uniju "promenio iz temelja" - poduhvat na rubu praktično nemogućeg.

Odgovorili frazom

Iz Brisela su već odgovorili da je slobodno kretanje ljudi temeljni princip EU i da ne podleže nikakvim pregovorima.

Najnovija anketa u londonskom "Ivning standardu' - dnevniku namenjenom stanovnicima Londona, otkriva zanimljivu predizbornu panoramu. London, zbog ogromnog broja naturalizovanih Britanaca, tradicionalno podržava EU, ali ispitivanje sada pokazuje da bi građani metropole (10 miliona), u razmeri 45:37 glasali za izlazak iz Zajednice ukoliko Kameron ne postigne najavljeno korenito redefinisanje odnosa Londona sa Briselom. To novo stanje odnosa podrazumeva vraćanje nekih ključnih prerogativa koje su u korist Brisela do sada otuđile dosadašnje britanske vlade.


Trenutno je na tapetu vruća tema imigracije na Ostrvu. U Britaniju iz zemalja EU ulazi godišnje 100.000 imigranata - broj još nezabeležen u mirnodopskim periodima zemlje. Nezavisna partija Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), Najdžela Faradža, traži zabranu ulaska imigrantima iz EU. Rejting UKIP rapidno raste i preti da iduće godine na parlamentarnim izborima iz temelja poremeti dosadašnju političku scenu u zemlji.

I Kameron, zahvaćen panikom, izlazi prošle sedmice (u Stafordu) sa novim planom mera i preti Briselu da više neće da trpi postojeće stanje u kome britanski "domoroci" gube poslove zbog jeftine radne snage koja pristiže iz Bugarske, Rumunije, Poljske i baltičkih zemalja.


Prosečan došljak iz EU dobija automatski u proseku 600 funti mesečno socijalne pomoći. Kameron najavljuje da će to sada ukinuti. Biće ukinuta i povlastica smeštaja u takozvanim socijalnim stanovima. Došljak će da bude deportovan iz zemlje ukoliko za šest meseci ne pronađe posao, a neće moći (sve dok ne pronađe posao) da dovodi porodicu. I, na kraju, ono najzanimljivije: stanovnici novoprimljenih zemalja u EU neće moći da ulaze u Britaniju dok se ekonomije njihovih država "ne približe po standardu ekonomiji Britanije"!


Iz Brisela još nisu odgovorili na Kameronov paket pretnji, ali je zato britanski premijer već uputio upozorenje u centralu EU: "Ako naša zabrinutost (zbog invazije imigranata iz EU) padne na gluve uši u Briselu, u tom slučaju ne isključujem nijedan odgovor." Prevedeno: ako Brisel ne prihvati korenito preuređenje odnosa - uključujući i imigraciju, Kameron će se - doslovce kaže - založiti da na referendumu (do 2017. godine) Britanci glasaju za odlazak iz Unije.


Problem je što ni u Londonu, niti u Briselu, niko nije načisto da li je Kameron iskreni evrofob, maskirani evrofil ili nešto između.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.12.2014. 06:09
Ко је икад имао користи од Енглеза,осим њих самих.И у Србију би требало расписати референдум када се буде поставило питање око коначног уласка у ЕУ.Није ни чудо што Енглези желе изаћи из ЕУ.Енглези желе да владају сами у ЕУ.Само је ствар у томе што и енглеска краљица са својом фамилијом добијају ЕУ помоћ.У случају ако хоће да изађу,нека врате милијарду евра што су примили.Уствари,енглеска није никада била у Европи.Али за новац јесу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online