Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 13.10.2014.
13:27
alo.rs A

Blekvoter: Možemo da sravnimo džihadiste

"Ako američka vlada ne želi da pošalje kopnene snage da se bore s islamistima, neka pusti privatne kompanije da dovrše posao", izjavio je ovih dana osnivač najpoznatije firme plaćenika "Blekvoter". Posao za koji su angažovani u Iraku, gde su optuženi za ubistva civila, naplatili su, prema medijskim napisima, okruglo jednu milijardu dolara.

Blekvoter ide gde američka vojska neće i ne može
 

Erik Prins, hrišćanski fundamentalista i milijarder, koji trenutno vodi novi biznis u Africi, rekao je "da se okupi stara ekipa iz Blekvotera, siguran sam da bi brzo spremili jednu udarnu brigadu". To bi, prema njegovom mišljenju, bio odlučujući tas na vagi koji bi bio ključan za pobedu nad džihadistima.

Prins je najbolji primer da je rat profitabilan posao. Ali pravo pitanje je ko plaća i koliko? Nezavisni institut za strateške i proračunske procene, CSBA, objavio je troškove borbe protiv Islamske države u Siriji i Iraku. Američke vojne operacije na tom području do 24. septembra koštale su, kako je procenio taj institut, između 780 i 930 miliona dolara. Ipak, rat se zahuktava, a CSBA predviđa konačnu cifru od oko 1,8 milijardi dolara. Mesečno.


Erik Prins za pojedine američke medije kaže da u akciju moraju da uskoče privatni vojnici koji, prema njemu, imaju veću šansu da "dovrše posao", a i rešili bi problem negativnog javnog mnenja vezanog za kopnenu ofanzivu. On je pozvao republikance da se založe u Kongresu za takvu akciju.

Ranije ove godine objavljeno je da iračka vlada na platnom spisku ima 5.000 plaćenika, od čega su 2.000 Amerikanci. Reporteri s terena javljaju da je na iračkom tlu barem 1.200, a neki kažu i 1.600 "posebnih vojnih savetnika" sa Zapada.
 

U protekloj deceniji u Iraku i Avganistanu američka vlada je na popularne "kontraktore" potrošila 200 milijardi dolara. Kada se na kraju priče pristupilo raščišćavanju računa ispostavilo se da je između 30 i 60 milijadri dolara protraćeno, zloupotrebljeno ili pokradeno, a za najmanje šest milijardi dolara se izgubio svaki trag.


Kongres je povećao vojni budžet, ali je, kako ističu kritičari rata, za čak 8,7 milijardi dolara "srezao" budžet za bonove za hranu, koje dobijaju najsiromašniji Amerikanci. Ukidanjem ove pomoći 850.000 američkih porodica ostaće bez preko potrebnog novca - oko 90 dolara mesečno. S druge strane, u američkim ratovima iz proteklih 10 godina, nestalo je ili je zbog nedovoljnog nadzora proćerdano 12 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 13:47
Pa vec ste bili u Iraku smradovi jedni.Da ste hteli sprecili bi stvaranje ISISa. Nego niste smeli od vasih pretpostavljenih CIA. Islamisti -made in USA
Utorak 14.10.2014. 00:17
Америчка влада да хоће и да јој је у интересу смирила би сва кризна подручја по свјету и све ратове који се воде! Него америма то није у интересу јер огроман арсенал оружја треба негдје потрошити, ново оружје треба у неком новом рату испитати и по потреби га унапредити и побољшати! У што више ратова и изазваних криза треба што више побити цивила јер по америма је тренутно недопустиво много људи на планети! Како било да било војна индустрија мора да ради и за њих је сваки рат само један велики бизнис...!
Ponedeljak 13.10.2014. 19:29
maere treba rastezati konjima ma gde da ih capili na delu ubijanja u svetu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online