Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.12.2014.
10:55
b92.net A

Islamisti izdali vodič za silovanje žena

Teroristička organizacija Islamska država objavila je vodič za hapšenje, kažnjavanje i silovanje žena koje ne veruju u islam na način na koji oni to priznaju. U vodiču je detaljno opisano kako da se žene iskoriste kao seksualno roblje, a takođe se opravdava i silovanje dece.

Reuters/Stringer
U sirijskim gradovima pod kontrolom Islamske države pojavili su se bilbordi na kojima se žene upozoravaju šta je propisno ponašanje i kakve ih kazne očekuju u suprotnom

Vodič je napravljen u formi pitanja i odgovora "kako da se zarobi i potčini žena drugih uverenja". Dokument je nazvan "Pitanja i odgovori o uzimanju zarobljenika i robinja", a odnosi se na sve žene koje ne poštuju ekstremnu interpretaciju Kurana koju zagovara ID.

Ova stravična lista je štampana 3. decembra, a objavili su je interni izdavači Islamske države iz njihovog odeljenja za "istraživanje i fatvu". Dokument je preveo Institut za istraživanje medija Srednjeg istoka, koji se nalazi u Vašingtonu. Istraživači smatraju da bi ovo mogao biti povratak jednog od najaktivnijih propagandista.

Poznato je da je Islamska država kidnapovala više od 2.500 žena, a oko 4.600 njih se vodi kao nestalo. U stravičnoj, srednjovekovnoj interpretaciji islama, dokument pokazuje kristalno jasno kako prema ovim ženama treba da se ponaša, i kaže se da je taj tretman dozvoljen jer zarobljenice nisu muslimanke.

Među pravilima je navedeno da je u redu silovati robinju odmah pošto je "stigla u posed", kao i da je dozvoljeno da imaju odnose sa ženskim robom koji nije još u pubertetu, a koji je sposoban za odnos.

Neke od tačaka na listi su i to da je dozvoljeno da se "udara ženski rob zarad disciplinovanja", ali je zabranjeno da se biju toliko da im se polome kosti. Zabranjeno je i udaranje u cilju postizanja zadovoljstva i da se batinaju. Dalje, zabranjeno je da se udara lice.

"Sadržaj, koliko god bio odvratan i šokirajući, nije i iznenađujuć... Mi znamo da ideologija Islamske države opravdava i legitimiše ropstvo u brojim objavama iz prošlosti", rekao je Čarli Vinter, iz Kvilijam fondacije za britanski Independent.

Beta/AP/K.M.
A sa ženama iz naroda Jazida doznoljeno im da rade šta hoće
 

Na listi Islamske države postoje i rangovi za robinje, a kriterijumi su godine, pa žena između 40 i 50 godina "košta“ 50.000 iračkih dinara, ili 43 dolara, devojčice i devojke između 10 i 20 godina bi koštale oko 150.000 dinara - 125 dolara, a dete ispod 9 godina bi se prodavalo za 200.000 dinara – 166 dolara.

Skoro istovremeno kada je ovaj pamflet objavljen, pojavila se i vest o mladim Britankama muslimanske veroispovesti. Naime, ove mlade žene se preko društvenih mreža hvale da su se priključile strašnoj ženskoj policiji Islamske države. One su podelile da su učestvovale u premlaćivanju, kao i da su upravljale bordelima gde je držano na hiljade žena Jazida, koje su zatim i prodavane i to za samo 42 dolara.

Islamska država veruje da su Jazidi obožavaoci đavola, i takođe najgori "ljudi knjige" (termin koji se koristi za nemuslimanske vernike, poštovaoce Pisma), kao što su hrišćani i Jevreji. Jazidi mogu da izbegnu pritvaranje samo ukoliko plate ID mesečnu taksu. Problem je što Jazidi svakako ne mogu da plate to "izbegavanje“ zatvora. Jazidi žive u severnim delovima Iraka i severoistočnom delu Sirije, i poštuju staru jazidsku religiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online