Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 12.10.2014.
18:45
B92 A

"ID žedna krvi, a Turci mrze Kurde"

Iako su stizala upozorenja da bi u Kobaneu moglo da dođe do masakra, turske snage ne planiraju da krenu u akciju, dok je pod znakom pitanja i angažovanje SAD.

"Islamske države su životinje, žedni su krvi, kao da uživaju u ubijanju. Obožavaju da odrubljuju glave, kao da im je to zaštitni znak"
 

Navodno su savezničke snage na čelu sa vojskom Sjedinjenih Država došle do zaključka da im grad na granici sa Turskom nije od strateškog interesa, a prema rečima izveštača sa koji sa turske teritorije prate događanja, izbeglo stanovništvo je prestrašeno onim što je videlo u Kobaneu.

Prema pisanju britanskih medija, kurdsko stanovištvo izbeglo u Tursku navodi da mnogi koji su ostali u Kobaneu jednostavno nemaju gde. 

“Oni su na otvorenom, čekaju ili spas ili sigurnu smrt. Pripadnici Islamske države su životinje, žedni su krvi, kao da uživaju u ubijanju. Obožavaju da odrubljuju glave, kao da im je to zaštitni znak“, naveo je Ekram Ahmet, koji je pobegao sa šestočlanom porodicom.

Kurdi prete: Ako nam Turska ne pomogne, pokrenućemo odbrambeni rat

On navodi da je umalo ostao bez sina, koga su džihadisti izvukli iz izbegličkog autobusa, samo zato što je Kurd.

“Naterali su ga da stane sa drugima u red i da čeka da bude ubijen. Ipak, video je prazan prostor i uspeo da pobegne. Trčao je do kuće, a potom smo odlučili da napustimo grad. Oni su prljavi, raščupanih brada, nose gomilu pilula sa sobom od kojih postaju nervozni i uzbuđeni, pa nemaju obzira čak ni prema deci“, objašnjava Ahmet.

Donedavni stanovnik Kobanea istakao je da je napad na njegov grad pripreman duže vreme.

“Pre nekoliko meseci su ušli u okolna sela, postavili su barikade, zaustavljali autobuse i ubijali nemuslimane ili Kurde. Uspeo sam da ih nagovorim da me puste, nadali smo se da će u Kobane stići pomoć, ali od toga izgleda nema ništa“, objasnio je Ahmet.

Kurdske snage se odupiru napadima ID

Kurdske snage zaustavile su napredovanje ekstremista iz organizacije Islamska država u gradu Kobani blizu granice Sirije i Turske, gde i međunarodna koalicija na čelu sa SAD već dve nedelje izvodi vazdušne napade, rekli su opozicioni sirijski aktivisti.

Prema njegovim rečima, Kurdi koji beže iz Sirije ne nailaze na najtopliji doček u Turskoj.

“Dok smo prelazili granicu turski vojnici su nas vređali, govorili su nam da smo idioti i magarci. Izgleda na nas više mrze nego Islamsku državu. Svestan sam da Turska ne podnosi Kurde, ali moglo bi da se dogodi da za komšiju dobije Islamsku državu, pa neka se malo zamisle“, zaključio je Ahmet.

Već nekoliko nedelja traju pregovori o tome da li će turska vojska ući u savezništvo koje predvodi SAD i pokrenuti svoje trupe ka Siriji. Osim postavljanja tenkovskih jedinica koje obezbeđuju granični prelaz za sada nema najava da će učiniti bilo kakve radikalnije poteze.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.10.2014. 18:56
ISIS je Americka placenicka vojska (moje misljenje) i pri tome mislim na trenutnu vojno-politicku situaciju, a ne na period kad su ih i javno finansirali i huskali protiv Asada. Ovo u vezi sa Turskom je shema - Turci nisu hteli da se kidaju sa njima, SAD ih satro bombardovanjem u stvari doveli do njihovih granica i sad nemaju kud...ooo Turci !!! Ajmo, Domane sta cekas...zanima me tvoj komentar !?!
Nedelja 12.10.2014. 19:04
турска је део екипе која се брине да се калифат НИКАД не успостави... други део те слагалице су ови јенки-џихадисти из "ИД"-а, а трећи - саудијска арабија... Калифат припада арапима а не османлијама, и калифат припада истинском исламу - не овим будалама инструисаним из лондона и вашингтона...
Nedelja 12.10.2014. 20:47
Planirani genocid nad Kurdima u toku. Cilj je totalna radikalizacija bliskog istoka koja ce po iscrpljivanju snaga, opravdati Izraelske vojne kontramere i stvaranja drzave Izrael biblijskih proporcija, od podnozja Kavkaza do izvora nila u Africi. Pre toga, potrebno je Iran uvuci u sukobe i pored sankcija ga dodatno oslabiti. Radikalne islamiste potisnuti severno prema Azerbejdzanu i Gruziji odnosno usmeriri prema Rusiji. Predstojeci rat koji je u zacetku, se u bibliji pominje kao Amargedon a u Kuranu kao Melhama. Zavedeni yanki-dzihadisti su ubedjeni da su oni upravo deo toga, dok se milioni hriscanskih milicija po Americi, vec godinama sprema za konacni obracun "sudnji dan" ili Amargedon.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online