Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 12.09.2014.
16:31
Beta A

“Prag da obnovi saradnju sa Rusijom“

Forum turizma, koji udružuje najveće poslodavce u tom sektoru u Češkoj, pozvao je u otvorenom pismu gradonačelnika Praga Tomaša Hudečeka da obnovi partnersku saradnju sa Moskvom i Petrogradom koju je prekinuo u znak protesta zbog angažovanja Rusije u sukobu u Ukrajini.

Turizam trpi zbog sankcija Rusiji: Opao broj ruskih turista u Pragu
 

"Smatramo da ste u želji da sebe promovišete kaznili poštene ruske građane koji ni sami nisu zadovoljni sadašnjom političkom situacijom i privrednike koji u našoj zemlji plaćaju porez", stoji u pismu Foruma turizma koje su poslali gradonačelniku.

Forum koji udružuje najvažnije češke poslodavce u oblasti turizma, pre svega Asocijaciju turističkih agencija Češke, Udruženje hotela i restorana i Savez banja, optužio je Hudečeka da je zbog njegovih antiruskih stavova, kao i drugih čeških zvaničnika i sankcija EU i Češka uvršćena među destinacije gde ruski turista ne mora da se oseća bezbedno.

"U Češku je 2013. godine došlo 803.000 ruskih turista. U Češkoj ruski turista boravi u proseku pet dana, a troši oko 150 evra dnevno. Od svakih 100 kruna koje ruski turista potroši 41 kruna ode državi, a da ne govorimo o značaju turizma za zaposlenost u Pragu", upozorio je Forum.

U Pragu je nakon saopštenja o prekidu saradnje sa partnerskim gradovima Moskvom i Petrogradom broj rezervacija kod ruskih turista opao za 30 odsto, stoji u pismu, uz poziv da pogođenim češkim turističkim privrednicima gradonačelnik isplati kompenzacije.

Hudeček je početkom septembra objasnio da se saradnja sa Moskvom i Petrogradom, u svim oblastima, pa i u kulturi, prekida sve dok Rusija ne povuče svoje vojnike iz Ukrajine i ne prekine isporuke oružja proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Umesto Moskve i Petrograda, gradonačelnik Praga priprema potpisivanje sporazuma o partnerstvu sa glavnim gradom Ukrajine Kijevom.

Odluku Praga kritikovao je poslanik vladajućih socijaldemokrata Jaroslav Foldina koji je na društvene mreže uz komentar "novi izborni spot gradonačelnika" postavio kadrove iz filma o dobrom vojniku Švejku koga invalidskim kolicima odvode u Prvi svetski rat a Švejk veselo viče "Na Beograd, na Beograd".

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 17:03
Vec poceli da PUZE. a zima jos nije stigla.
Petak 12.09.2014. 17:05
turizam je cudnovati biznis. turisti najvise vole da trose para tamo gde je najuzbudljivije.sto ne znaci da su toliko blesavi da ne vode racuna o sopstvenoj bezbednosti.
Petak 12.09.2014. 17:20
ПА ВИ ИЗ ПРАГА МОЖЕТЕ ДА СЕ БРАТИМИТЕ РЕЦИМО СА ДЕТРОИТОМ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online