Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.01.2015.
21:05
Beta A

“Terati Ukrajinu da bira između Istoka i Zapada znači uništiti je“

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus upozorio je u Beču na kongresu o regionima Evrope da je Ukrajina samo objekt šireg sukoba Zapada, koji je u krizi, i sve samouverenije Rusije, a da terati Ukrajinu da izabere između Istoka i Zapada - znači uništiti tu zemlju.

AP
Ukrajina od Zapada čeka pomoć koja neće doći: Vaclav Klaus
 

- Ukrajina je ponižena u ulozi oruđa u daleko većoj igri sukoba sa sve jačom Rusijom. Pitanje je kako izaći iz toga. Poslednjih 15 meseci pokazuje da nastavak krize nepodnošljivo povećava njene troškove, produbljuje razdor u zemlji i jača njenu destabilizaciju. Ukoliko pogledamo razvoj bez predrasuda i otvorenih očiju videćemo da je Ukrajina upala o klopku promena geopolitičke situacije u kojima Rusija nalazi svoj novi identitet ili otkriva ponovo stari - rekao je Klaus u Beču.

Pregovori jedino rešenje

Izlazak iz klopke geopolitičkog spora Zapada i Rusije u koju je upala Ukrajina Klaus vidi samo u pregovorima i kompromisu.

- Održavanje sadašnjeg stanja ne može da bude u interesu Ukrajine, ali ni Rusije ni Zapada - kazao je Klaus na kongresu u Beču.

Bivši češki predsednik naglasio je da su koreni krize u Ukrajini primarno unutrašnji, pošto po njegovoj oceni Ukrajina nije savladala promenu iz pasivne administrativne jedinice totalitarne sovjetske imperije ka državnosti i suverenitetu a najgora je među postkomunističkim zemljama kada je u pitanju tranzicija u parlamentarnu demokratiju i tržišnu privredu.

- S druge strane jasno je da na današnju krizu u Ukrajini utiče, možda čak i upravlja njome, inostranstvo. Prvobitno domaći problem promenio se u sukob oko dominacije u Evropi i svetu i sukob sve slabijeg Zapada sa sve samouverenijom Rusijom - rekao je Klaus u panelu o Ukrajini.

Klaus je za eskalaciju okrivio pre svega Zapad koji prema njegovim rečima ne želi sebi da prizna u kako dubokoj krizi se obreo i prikriva to sve jačom ekspanzijom svojih vrednosti i geopolitičkih ambicija, stvarajući tako nova žarišta tenzija u svetu, među kojima je i Ukrajina.

- Dati Ukrajini izbor između Istoka i Zapada znači uništiti je. To vodi zemlju u nerešivi konflikt koji ne može a da nema tragične posledice. Upravo to se sada odigrava pred našim očima - rekao je bivši češki predsednik.

- Plašim se da Ukrajina i njene dominantne političke elite i dalje računaju na neku intervenciju sa strane a ne traže domaća politička rešenja. Ne predlažu nikakve kompromise koje bi mogli da ponude ljudima na istoku zemlje da steknu njihovo poverenje. Računaju na represije i nerealna očekivanja ekonomske i vojne pomoći sa Zapada. Ona neće doći - kritikovao je Klaus i vlasti u Kijevu.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.01.2015. 21:25
Klaus je za eskalaciju okrivio pre svega Zapad koji prema njegovim rečima ne želi sebi da prizna u kako dubokoj krizi se obreo i prikriva to sve jačom ekspanzijom svojih vrednosti i geopolitičkih ambicija, stvarajući tako nova žarišta tenzija u svetu, među kojima je i Ukrajina..... dovoljno rečeno !
Utorak 20.01.2015. 21:26
Све ово што се дешава у Украјини је масло запада.Запад је прво почео да ствара демократију на нашим територијама и сви добро знамо колико нас је то коштало и колико ће нас још коштати.После нас на ред је дошао Авганистан,Ирак,Либија,Сирија и сад је на реду Украјина.Дали неко може да каже дали је у једној од горе поменутих некад веома стабилних и економских јаки земаља,престао цивилни и братоубилачки рат од кад их је запад бомбардовао да би увео овај тип демократија.Њима је потребан хаос да би јефтино црпели енергетике а народ тих земаља их најмање интересује.Рат у Украјини је рат белосветских хомосексуалаца,пеедера,лезбејки и ђавола на једној страни а на другој поштен здрав свет и Бог .Од злотвора амера нема шта паметно и добро очекивати осим да направе хаос и заваде народ да се међусобно убиијају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online